Unirea Principatelor Române sărbătorită în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Împlinirea a 155 de ani de la istoricul moment al Unirii Principatelor Române a prilejuit organizarea și desfășurarea unor multiple manifestări pastoral-liturgice și cultural-artistice în majoritatea parohiilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În acest context, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei „Vovidenia” din Galați, după cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea.

Programul dedicat Unirii Principatelor a fost continuat de elevii Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, ai Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza”, precum și de copiii grădinițelor „Elena Doamna” și „Omul de Zăpadă” din municipiu, prin recitare de poezii și interpretare de cântece patriotice și imne religioase.

Începând cu ora 12,00 chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de Te-Deum și parastasul celor care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, în prezența oficialităților locale, a tinerilor, copiilor și credincioșilor din municipiul Galați.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați.

După slujba parastasului a fost săvârșită o procesiune în jurul bisericii până la mormântul mamei domnitorului, Sultana Cuza, unde s-a cântat „veșnica pomenire!”.

La orele 13.00, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în imediata apropiere a Palatului Episcopal, au avut loc manifestări omagiale, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, a oficialităților locale și județene, a istoricilor și oamenilor de cultură din județul Galați, după care s-au rostit alocuțiuni despre importanța acestui moment jubiliar.

S-a realizat trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, cu primirea onorului, urmată de intonarea Imnului de Stat al României de către fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, după care Ansamblul artistic „Doina Covurlui” Au fost depuse buchete de flori și s-a dansat Hora Unirii.

Manifestările dedicate acestui eveniment s-au încheiat la Muzeului „Casa Cuza Vodă” din Galați, unde a avut loc evocarea personalității făuritorului României Moderne, Domnul Alexandru Ioan Cuza.

Și în cadrul Protoieriei Tecuci au fost organizate ample manifestări liturgice și culturale care au marcat 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.

La biserica parohiei Țigănești, unde se află mormântul logofătului Costachi Conachi, tatăl soției caimacanului Nicolae Vogoride, și al fiicei sale, Ecaterina (Cocuța), un sobor de preoți din municipiu și din parohiile învecinate, condus de pc protoiereu Gheorghe Joghiu, a oficiat slujba Sfintei Liturghii și a parastasului pentru făuritorii Unirii Naționale.

Au participat profesori și elevi, instructorii de educație de la Centrul de Recuperare „David Austin” din Tecuci, însoțiți de 46 de copii asistați, reprezentanți ai autorităților locale, precum și mulți credincioși.

La conacul lui Costache Conachi din localitatea Țigănești, în prezent monument istoric, între anii 1853 – 1857 a fost analizată problema unionistă și s-au pus bazele unirii de la 1859.

Începând cu ora 13,00 în sala de festivități a Protoieriei Tecuci s-a desfășurat un amplu program cultural – artistic, prezentat de elevii Școlilor Gimnaziale nr. 1, 5 și 11 din municipiu. Evenimentul a fost rezultatul unui parteneriat dintre protoieria Tecuci, Muzeul Mixt din Tecuci și școlile menționate

În același context, preoții tecuceni, autoritățile locale, istorici, profesori și oameni de cultură au participat la ceremonialul militar și civil de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din municipiu.

Astfel de manifestări au avut loc și în Protoieria Covurlui, la Mânjina – astăzi comuna Costache Negri – unde se află casa memorială care este amenajată în conacul ce a aparținut familiei marelui patriot, Costache Negri, personalitate a epocii cu rol marcant în pregătirea unirii Principatelor Române și, ulterior, reprezentant al Principatelor Române la Istanbul.

Aici, Costache Negri, împreună cu marii oameni de cultură și pașoptiști: Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo sau Ion Ghica, puneau la cale realizarea acestui ideal, al unității, efortul lor concretizându-se la data de 24 ianuarie 1859.

În prezent, pe teritoriul comunei Costache Negri se găsește Casa memorială ” Costache Negri”, ea fiind deschisă pentru prima dată publicului la data de 2 iunie 1968, fiind construită în stilul unei case țărănești, cu două cerdace pe stâlpi de lemn.

Mihai Eminescu l-a definit pe Costache Negri ca fiind: „unul din cei mai nobili bărbați ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism și caracterul cel mai dezinteresat, dar și o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârșite în istoria modernă a românilor”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială, la casa memorială Costache Negri a fost oficiată slujba parastasului de către un sobor de preoți din parohiile învecinate, pentru toți oamenii de cultură și politici care au înfăptuit „Mica Unire”. A urmat un program artistic care a inclus cântece patriotice și poezii, realizat de profesori și elevi de la Școala Gimnazială „Elena Negri” din localitate.

La acest moment comemorativ au fost pomeniți, pe lângă domnitorul Alexandru Ioan Cuza, și Costache Conache, fiica Ecaterina, Costache Negri, protopopul Gheorghe Dumitriu, tatăl lui Calistrat Hogaș și Dimitrie Matcaș, membri în divanul ad-hoc de la Roman, preoți și luptători români pentru realizarea unirii Principatelor Române.

Comentarii Facebook


Știri recente