Unirea Principatelor Române comemorată la Roma

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei a participat la slujba Vecerniei la Parohia Înălțarea Sfintei Cruci din Roma cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului și a comemorării Unirii Principatelor Române (24 ianuarie 1859). Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul psaltic Sf. Dionisie Exiguul al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, după cum informează site-ul episcopia-italiei.it.

Excelențele lor, Domnul Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, Bogdan Tătaru-Cazaban și Doamna Ambasador a României în Italia, Dana-Manuela Constantinescu, au adresat câte un cuvânt referitor la evenimentul major pe care Mica Unire l-a avut la punerea bazelor României moderne, evocând personalitatea marcantă a Domnitorului Alexandru-Ioan Cuza. Anul acesta se sărbătoresc 155 de ani de la dubla alegere a Domnitorului Alexandru-Ioan Cuza ca Domn al Moldovei (5 ianuarie 1859) și Domn al Țării Românești (24 ianuarie 1859).

Din partea Bisericii Romano-catolice a participat Pr. Isidor Iacovici, capelan al migranților români la Roma, iar Biserica Greco-catolică unită cu Roma a fost reprezentată de Pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno.

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a invitat preoții să adreseze un gând celor prezenți. A fost evocată istoria comună pe care cele trei confesiuni creștine le-au trăit împreună în spațiul românesc, atât în momente de cumpănă, cât și în momentele de bucurie – când poporul român creștin dorea cu orice chip unirea Principatelor, iar sentimentul de frățietate era la loc de mare cinste.

La sfârșitul evenimentului, Părintele Ciprian Baltag împreună cu comunitatea parohială au invitat pe cei prezenți la o agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…