Unirea Principatelor a fost sărbătorită la Chişinău în prezenţa Ambasadorului României în R. Moldova

La Paraclisul Mitropolitan Sf. Ioan Teologul din Chișinău a fost oficiată vineri o slujbă de Te Deum cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859).

La slujba prezidată de părintele Victor Ghimpu, consilier eparhial, a asistat Ambasadorul României în Republica Moldova, dl Daniel Ioniță, împreună cu alți membri ai corpului diplomatic român de la Chișinău.

În alocuţiunea rostită la finalul ceremonialului, oficialul român i-a felicitat pe toți cei prezenți cu ocazia evenimentului aniversar. Din partea Mitropoliei Basarabiei a vorbit părintele Vlad Mihăilă, consilier eparhial.

În urmă cu 161 de ani a avut loc Unirea Principatelor Române, actul fundamental prin care s-au pus bazele statului național unitar român.

Evenimentul a fost posibil datorită alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova în data de 5 ianuarie și în Țara Românească în 24 ianuarie 1859.

După ce Adunarea electivă a Moldovei prezidată la Iași de Mitropolitul Sofronie Miclescu l-a ales Domnitor pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, în dimineaţa zilei de 24 ianuarie 1859, s-a întrunit și Adunarea electivă a Țării Românești, sub preşedinţia Mitropolitului Nifon.

Întrunirea a avut loc pe Dealul Mitropoliei, în fosta clădire a Mitropoliei Ţării Româneşti, în prezent Palatul Patriarhiei.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente