Unirea de la 1859, sărbătorită la Sibiu

La Sibiu, împlinirea celor 155 de ani de la Unirea de la 1859 a fost sărbătorită prin ample manifestări religioase și cultural-artistice. Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul social, împreună cu Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”, Biblioteca Județeană „ASTRA” și Colegiul Național „Octavian Goga” au organizat un program de suflet, la care au participat mulți dintre sibienii în care sentimentul patriotic este încă viu. Alături de preoți, profesori, studenți și oameni de cultură au participat la eveniment și un număr mare de elevi de la liceul amintit și de la cele două Școli de Educație Inclusivă din oraș, informează mitropolia-ardealului.ro

Manifestările au început cu o slujbă de mulțumire, oficiată de Preasfințitul Andrei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu un sobor de preoți format din consilierul social pr. Nicolae Rusu, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, pr. inspector social Tiberiu Kiss și pr. Marian Vlăduț de la comunitatea de surdo-muți din oraș. Slujba religioasă a fost transpusă și în limbajul mimico-gestual, pentru copiii cu deficiențe de auz de la școlile amintite.

La sfârșitul slujbei religioase, PS Episcop Andrei a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și i-a felicitat pe toți cei implicați în aceste manifestări dedicate evenimentului istoric de la 1859.

Reprezentanții eparhiali au pregătit, apoi, o sesiune de informare pentru elevii prezenți la manifestări, cu scopul de a oferi tinerilor sibieni mai multe informații despre evenimentul de la 24 ianuarie 1859. Inspectorul social Marius Talmațchi, împreună cu asistenții sociali Tudor Costea și Simona Dragomir, au vorbit copiilor despre unirea Moldovei cu Țara Românească, într-un mod interactiv și dinamic. Punctul culminant al manifestărilor a fost momentul artistic oferit de mai mulți elevi și profesori de la Școala Populară de Arte din Sibiu, instituție condusă de directoarea Alina Pinca și aflată sub jurisdicția Consiliului Județean Sibiu. Mai întâi, cei prezenți au avut posibilitatea să admire 12 costume populare din șase zone folclorice, aduse din colecția personală a lui Marian Ghițescu. Apoi, elevii de la școala sibiană, de la clasa profesoarei Izabela Tomiță au încântat auditoriul cu piese muzicale folclorice din mai multe zone ale țării, dar și cu o serie de cântece patriotice potrivite acestui moment de sărbătoare. La final, copiii s-au prins de mâini alături de artiștii sibieni într-o horă a unirii. Pentru elevii de la școlile de educație incluzivă, Arhiepiscopia Sibiului a pregătit și daruri cu această ocazie. Micuții au primit la sfârșitul manifestărilor iconițe, cruciulițe și dulciuri.

Comentarii Facebook


Știri recente