Unirea de la 1859 sărbătorită la Oradea

În Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, aniversarea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 a fost sărbătorită prin diverse manifestări festive, militare și culturale.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a participat, în Piața Unirii din centrul municipiului Oradea, împreună cu membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, preoți din municipiul Oradea, cadre didactice și elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, la ceremonialul militar desfășurat în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși din urbea de pe malurile Crișului Repede.

În cadrul manifestării au fost rostite discursuri de către Domnul Claudiu Pop, Prefectul Județului Bihor, și Domnul Prof. Univ. Dr. Viorel Faur, care au evocat importanța și semnificațiile Unirii Principatelor Române, a Țării Românești cu Moldova, act premergător pentru înfăptuirea Marii Uniri a tuturor românilor de la 1918.

Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia Voievodului Mihai Viteazul din Piața Unirii, precum și cu parada militară.

În după-amiaza zilei de vineri, 24 ianuarie 2014, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, doamnele ortodoxe din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), în colaborare cu Asociația „Pro România Europeană” din Oradea, au organizat o manifestare cultural-omagială dedicată aniversării a 155 de ani de la unirea Principatelor Române.

Evenimentul, desfășurat în sala festivă a Protopopiatului Oradea, a avut ca moderatori pe Doamna Viorica Cherteș, președinte al A.F.O.R.E.O și pe Domnul Prof. Univ. Dr. Ioan Zainea, președintele Asociației „Pro România Europeană”.

Invitatul special al manifestării a fost Domnul Prof. Univ. Dr. Viorel Faur, cadru didactic la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, care a făcut o amplă prezentare a evenimentelor Unirii Principatelor Române din 1859.

A urmat un moment artistic oferit de elevi ai Școlii Populare de Artă din Oradea, coordonați de Doamna Prof. Maria Haiduc, care au susținut un minirecital de cântece patriotice. Elevul Nicolae Curta din clasa a XII-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a interpretat o baladă populară prin care a redat trăsăturile Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, așa cum a fost acesta perceput de poporul de rând din acea vreme. Eleva Cristina Avram din clasa a VIII-a de la Școala Generală „Dimitrie Cantemir” din Oradea a expus desene tematice în care erau zugrăvite portretele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a Doamnei Elena Cuza și a lui Mihail Kogălniceanu.

Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, prezent la eveniment, a vorbit despre rolul Bisericii Ortodoxe Române în realizarea actului unirii Principatelor Române de la 1859 și importanța acestuia pentru viața bisericească din epoca respectivă.

Părintele Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei și directorul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, adresat organizatorilor și participanților la evenimentul omagial.

La final, cei prezenți la manifestarea organizată cu prilejul pomenirii înfăptuitorilor Unirii de la 1859, au întins o horă a unirii.

(Articol realizat de Pr. Silviu Dobai)

Comentarii Facebook


Știri recente