Cotidianul Libertatea a publicat în ziua de Crăciun un reportaj despre „unirea” simbolică a românilor și basarabenilor care fac parte din Parohia Mestre – în regiunea Veneția.
Comunitatea este formată în principal din badante (îngrijitoare), muncitori și șoferi din România și Republica Moldova, iar ziarul prezintă mărturia și povestea câtorva dintre membri.
Este una din cele cinci biserici românești din Mestre, zonă unde locuiesc și muncesc aproximativ 8.500 de români, inclusiv basarabeni cu cetățenie românească, la care se adaugă alți 1.000 de basarabeni care nu au și cetățenie românească.
Parohia Mestre este ocrotită de Sfânta Muceniță Agata și funcționează într-un fost atelier auto recent reamenajat prin munca voluntară a românilor.
„Aici ne simțim ca acasă”, explică basarabeanca Nina. „E aceeași limbă, aceleași tradiții, aceleași cântece și același port. E tot, nu ne deosebește absolut nimic”.
Ea afirmă despre parohul Ilie Petean că „ne-a îngrămădit și a făcut o unire între toți. Și vin aici oameni de peste tot, și din România, și din Basarabia, și din Ucraina, de peste tot. O biserică ce unește poporul, care unește sufletele și credința, foarte mult înseamnă pentru noi”.
Hortenzia, originară din Târgu Mureș, spune și ea că se simte acasă la biserică, unde petrece întreaga zi de duminică: mai întâi la slujbe, apoi la masa comună, apoi la activitățile cultural-catehetice.
„Este o unitate pe care, cel puțin eu, în experiența mea de 13 ani de cântăreț bisericesc în România, nu am văzut-o”, mărturisește preotul Ilie Petean, care slujește în Italia de cinci ani.
Ca să nu-și împovăreze enoriașii, el lucrează și ca sudor la șantierul naval din Veneția, unde construiește cabine pentru navele de croazieră.
„Am foști colegi de facultate care lucrează și în țară. Au, în general, joburi un pic mai ușoare, part-time, dar s-a ajuns și în România ca, în unele parohii, preotul să fie nevoit să muncească, să facă și altceva, pe lângă biserică, să se poată întreține”, declară el.
Reporterii mai consemnează că românii păstrează toate tradițiile în Italia, de la gătitul cozonacilor și sarmalelor la colindat și tăiatul porcului.

Date statistice oficiale din Italia arată că în această țară trăiesc 1.083.771 de români și 109.804 cetățeni din Republica Moldova. Iar parohul Ilie Petean declară că în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei au fost botezați 1,4 milioane de copii în ultimii 16 ani.
Foto credit: Facebook / Parohia Sfânta Agata, Venezia Mestre