Ungaria: Ziua Europei sărbătorită la Giula

La Centrul Cultural din cadrul Liceului Românesc Nicolae Bălcescu din Giula – Ungaria s-a desfășurat joi, 11 mai 2017, o manifestare festivă dedicată Zilei Europei. La eveniment au participat în jur de 300 de invitați, în special membri ai comunității istorice românești din Ungaria, dar și oaspeți din România, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Giula, în colaborare cu Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad, Consiliul Județean Bihor și Liceul Românesc Nicolae Bălcescu din Giula. Printre participanți s-a aflat și PS Siluan al Ungariei.

Manifestarea a debutat prin intonarea Imnurilor de Stat ale Ungariei, României și Uniunii Europene și a cuprins o conferință, cu diferite mesaje dedicate aniversării Zilei Europei. De asemenea, pe holurile Liceului au fost amenajate o expoziție de costume populare românești din zona Bihorului și cu materiale de prezentare a obiectivelor turistice din județul Bihor.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut Domnului Consul General Florin Trandafir Vasiloni. Un cuvânt de apreciere, la adresa organizatorilor, dar și despre rădăcinile creștine ale Europei și rolul pe care creștinismul l-a avut și este necesar să îl aibă în continuare în contextul Uniunii Europene a rostit la final Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

A urmat un bogat program cultural, susținut de tineri și artiști consacrați din Ungaria și România, care a consolidat mesajul transmis cu ocazia acestei întâlniri și a pus în valoare câteva dintre valorile pe care românii le au și le pot promova pretutindeni în contextul Uniunii Europene și nu numai aici.

Toți cei prezenți au apreciat în mod deosebit programul prezentat și mesajele transmise și au luat parte și la o recepție oferită din partea organizatorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…