Ungaria: Românii din Săcal au realizat un monument al eroilor dintr-un clopot vechi

Românii din satul Săcal (Körösszakál), Ungaria, au transformat clopotul vechi al bisericii lor într-un monument dedicat eroilor neamului. Turnat în bronz de meșterul Walser Ferencz, în 1926, la Budapesta, clopotul nu mai era funcțional din anul 2015.

Din vechiul clopot, prins într-un ancadrament din beton și cu troiță deasupra, a rezultat un frumos Monument al Eroilor de la Săcal, care va aminti tuturor de credința strămoșilor și identitatea românească și ortodoxă a oamenilor din sat. ©Episcopia Ungariei

Monumentul a fost inaugurat la începutul lunii în prezența domnului Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula. Episcopul Siluan al Ungariei a oficiat slujba de sfințire.

În semn de mulțumire pentru sprijinul acordat, Părintele paroh Ionuț Negrău a oferit participanților la eveniment Plachete cu reprezentarea monumentului realizat.

©Episcopia Ungariei
©Episcopia Ungariei

Biserica românească din Săcal, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost construită în anul 1788, pe locul unei biserici mai vechi, din lemn. Părintele Ionuț Negrău este paroh în această localitate începând din anul 2010.


Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente