Ungaria: PS Siluan a slujit pentru prima dată la schitul cu specific atonit din Kisapáti

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a slujit duminică pentru prima dată în schitul cu specific atonit din Kisapáti, pe Muntele Sfântul Gheorghe (Hegy Szent György), Ungaria.

Ierarhul a fost însoțit în această vizită de Secretarul Eparhial, Protos. Visarion Tuderici. Reprezentanții Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria au coliturghisit cu întemeietorul schitului, Ierom. Martin Halász.

„Am constatat cu toții că Ortodoxia trece dincolo de granițe, că Hristos ne unește pe toți, că El ne adună în jurul Său, ne dăruiește sănătate, ne izbăvește de toate bolile, ne dăruiește pace și multă mulțumire sufletească”, a declarat PS Siluan pentru Trinitas TV.

PS Siluan al Ungariei și Ierom. Martin Halász la schitul din Kisapáti. ©Trinitas TV

Părintele Martin Halász, maghiar la origine, s-a convertit la Ortodoxie și a descoperit monahismul cu specific atonit în Franța. A trăit ca monah 14 ani la Mănăstirea Ortodoxă a Părintelui Placide Desseile, din Vercors, apoi a plecat în Sfântul Munte Athos.

După doi ani petrecuți în Sfântul Munte, a revenit în Ungaria și a întemeiat Schitul Buna Vestire de lângă satul Kisapáti. Așezarea monahală se află pe „Muntele Sfântul Gheorghe”, într-o zonă naturală de o frumusețe deosebită, în apropierea Lacului Balaton.

Schitul „Buna Vestire” din Kisapáti. ©Trinitas TV

Timp de 10 ani, schitul a funcționat ca Metoc al Mănăstirii „Simonos Petra” din Sfântul Munte Athos, iar de 7 ani se află sub jurisdicția Exarhatului pentru Austria și Ungaria al Patriarhiei Ecumenice.

Foto credit: Trinitas TV


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos.

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente