Ungaria: PS Siluan a resfinţit biserica din Giula Mică

Sfânta Cuvioasă Parascheva este ocrotitoare a bisericii româneşti din orașul Giula. Cu această ocazie, PS Siluan al Ungariei a resfinţit biserica, după ample lucrări de restaurare executate aici în ultimii doi ani, şi apoi a oficiat Sfânta Liturghie.

Lucrările efectuate au constat în înlocuirea pardoselii și rezolvarea definitivă a problemei igrasiei, prin tăierea zidurilor și izolarea pereților, Sfânta Masă a fost acoperită cu plăci de marmură, în jurul bisericii au fost montate alei noi, din cărămidă, iar locașul de cult a fost împodobit cu mobilier bisericesc nou. Totodată, pereții bisericii au fost înfrumusețați cu foarte multe icoane bizantine.

În biserica din Giula Mică se află și un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, dăruit în anul 2006 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Târnosirea Sfintei Mese a fost făcută în Ajunul Sărbătorii Sfintei Parascheva, de PS Siluan, iar în ziua Praznicului a fost sfințită biserica, în interior și exterior, și a fost săvârșită Sfânta Liturghie.

La Sfânta Liturghie au participat credincioși din Giula, Otlaca Pustă și împrejurimi, dar și din România, din localități apropiate, precum şi reprezentanţi ai oficialităţilor locale.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul coral Trifon Lugojan din Arad, condus de Roz Marinel.

În timpul Sfintei Liturghii, Episcopul Siluan a vorbit despre viața, nevoințele și ajutorul îmbelșugat pe care Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, a bisericii românești din Giula Mică și a multor biserici și mânăstiri din lumea întreagă, ce îi sunt închinate, îl acordă tuturor celor care o cinstesc și aleargă cu credință la rugăciunile și mijlocirile ei.

Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă oferită la Centrul Cultural de la Liceul Românesc Nicolae Bălcescu din Giula.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente