Ungaria: PS Siluan a prezidat lucrările ședinței anuale a Adunării Eparhiale

La Reședința Episcopală din Giula a avut loc sâmbătă, 25 februarie 2017, ședința anuală a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Preasfințitul Părinte Siluan a prezidat lucrările ședinței. În deschidere, Episcopul Român Ortodox al Ungariei, a oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum, informează Biroul de Presă al Eparhiei.

În cadrul ședinței de lucru a Adunării Eparhiale au fost prezentate rapoartele de activitate ale Episcopiei pentru anul 2016, la nivelul celor trei sectoare de activitate: administrativ, cultural și financiar-economic. Au fost evidențiate următoarele activități:

  • lucrări de restaurare la unele biserici și paraclise ale Episcopiei: Budapesta, Bichiș, Giula Mică și Apateu;
  • activități social-caritative, în special la Parohia Micherechi, unde au avut loc acțiuni filantropice intense în perioada Nașterii Domnului;
  • inițiative misionare și pastorale adresate tinerilor: tabere, cursuri, acțiuni sociale;
  • înființarea unui Cabinet de religie în Micherechi, Ungaria;
  • pelerinaje organizate pentru credincioși la biserici și mănăstiri din România;
  • programe culturale desfășurate la nivelul Episcopiei, precum Festivalul de Păstrare și Promovare a Tradițiilor Populare Românești, intitulat La obârșii, la izvor, ajuns la a IX-a ediție.

Proiectele forurilor deliberative și executive ale Episcopiei din Ungaria pentru 2017 au fost consacrate Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română

La final au fost adoptate Proiectele de Hotărâri care vor fi duse la îndeplinire în acest an, pentru fiecare domeniu de activitate.

***

Pentru Episcopia din Ungaria, anul 2016 a fost unul aniversar, deoarece s-au împlinit 70 de ani de la înființarea Eparhiei, prin hotărârea Congresului Național Bisericesc al Românilor din Ungaria, ținut în Catedrala din Giula, în 27 martie 1946 și validarea lui prin hotărârile Sfântului Sinod al BOR din 1950 și 1953.

Comentarii Facebook


Știri recente