Ungaria | Paraclis românesc la Seghedin

Credincioșii ortodocși români din Seghedin vor avea de acum înainte propriul lor locaș de închinare, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În Duminica a V-a după Rusalii PS Siluan a săvârșit slujba de sfințire prin ungere cu untdelemn sfințit și stropire cu Agheazmă Mare, a unui paraclis românesc. Lăcaşul de cult va funcționa de acum înainte într-un spațiu pus la dispoziție de Hotelul Forrás din Seghedin și este închinat Buneivestiri și Sfântului Cuvios Siluan Atonitul.

Slujba de sfințire a fost urmată de săvârșirea pentru prima dată a Sfintei Liturghii, în acest paraclis, la care au luat parte credincioși ortodocși români din Seghedin, dar și oficialități.

La Seghedin, începând din 1996 există și o comunitate ortodoxă românească, formată în jurul Părintelui Aurel Becan care a stabilit împreună cu Preotul sârb din Seghedin, din acea vreme, Galici Branislav și având binecuvântarea Episcopului ortodox sârb din Ungaria ca lunar, în cea de-a IV-a duminică a lunii, să fie oficiată Sfânta Liturghie în limba română, în biserica ortodoxă sârbă din acest oraș, ce datează din anul 1778.

De atunci, cu consecvență, a fost săvârșită neîncetat Sfânta Liturghie românească la Seghedin, dar fără a avea propriul lor locaș de cult, până acum.

La amenajarea paraclisului și-au adus contribuția mai mulți factori: conducerea hotelului, prin anumite obiecte de mobilier (strane și Masă de proscomidiar) oferite din partea acesteia; Patriarhia Română, prin Sfânta Masă și Acoperămintele ei; Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, prin alte obiecte de cult achiziționate de la Atelierele Patriarhiei și Parohia din Cenadul Unguresc, aflată sub purtarea de grijă a Părintelui Aurel Becan, astfel încât locașul de cult a fost pregătit pentru sfințirea ce a avut loc în duminica trecută.

În cuvântul său PS Siluan și-a exprimat bucuria și mulțumirea sufletească pentru această nouă poartă a cerului deschisă pentru românii ortodocși din orașul Seghedin care de acum înainte vor avea un locaș propriu de rugăciune.

Ierarhul a adus mulțumire Părintelui Pavle Káplán și Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria, pentru găzduirea oferită la biserica lor, vreme de mai bine de două decenii și pentru binecuvântarea acordată care a împlinit astfel și trebuințele spirituale ale fraților lor ortodocși români.

Clericii și credincioșii participanți au fost invitați apoi la o agapă oferită din partea conducerii hotelului.

Comentarii Facebook


Știri recente