Ungaria | Ostașii și Eroii români comemoraţi la Debrecen și Hajdúböszörmény

Cu prilejul Zilei Armatei Române, eroii și ostașii români care își dorm somnul de veci în așteptarea Învierii, în cimitirele din Ungaria, au fost coemoraţi prin slujbe de pomenire și coroane de flori depuse la monumentele și mormintele lor din diferite locuri.

Evenimentele au fost organizate de Consulatul General al României la Giula, împreună cu Ambasada României la Budapesta, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria și reprezentanți ai autorităților locale maghiare, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Manifestările militare şi religioase s-au desfăşurat în două locații diferite din orașul Debrecen (Dobrițân): la un monument funerar reprezentativ, din marmură albă, ridicat în Piața Bocskai, din centrul orașului, în anul 1958 și intitulat Fecioara albă și la Monumentul ostaşului român căzut la datorie, situat în sectorul românesc al Cimitirului Municipal din Debrecen, precum și la Cimitirul Central Român din orașul Hajdúböszörmény, unde se află un impunător monument din marmură, un alt monument din bronz și mai multe pietre funerare așezate în memoria Ostașilor Români care au fost înmormântați aici după bătălia din 22 octombrie 1944.

La fiecare dintre locurile menționate au fost săvârșite slujbe de pomenire, de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, și au fost depuse coroane de flori.

Astfel de manifestări comemorative au loc anual, de Ziua Armatei Române, dar și de Sărbătoarea Înălțării Domnului, stabilită ca Ziua Eroilor, la cimitire și monumente dedicate Eroilor Români din Budapesta, Seghedin, Nyíregyháza, Miskolc, Apateu, Micherechi, Abaújszántó, Megyaszó, Prügy, etc.

La majoritatea acestui gen de evenimente participă atât membri ai corpului diplomatic român acreditat în Ungaria, dimpreună cu clerici ai Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, cât și reprezentanţi ai autorităților locale.

Foto Credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente