Ungaria | Moment aniversar la Catedrala Episcopală din Giula

Praznicul Sfinților Mucenici Epictet și Astion, ținut anual în data de 8 iulie, a fost prilej de dublă sărbătoare la Catedrala Episcopală din Giula.

Pe de o parte au fost cinstiți acești martiri care din anul 2002 sunt prezenți printr-un fragment din sfintele lor moaşte în Catedrala din Giula, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În același timp a fost aniversată și împlinirea a 10 ani de slujire arhierească a PS Siluan care a fost hirotonit și întronizat tot în această Catedrală ca Episcop al românilor ortodocși din Ungaria în data de 8 iulie 2007.

În semn de mulțumire adusă Bunului Dumnezeu, pentru acel ceas binecuvântat, în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri teologi de la Facultatea și Seminarul Ortodox din Arad.

Cuvântul a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim care a săvârșit și slujba de Te Deum, îndată după Sfânta Liturghie.

Câteva dintre realizările mai importante din această perioadă au fost prezentate apoi de Părintele Origen Sabău, Consilierul Cultural al Episcopiei, care a vorbit despre rolul Bisericii Dreptmăritoare Române în viața comunității românești din Ungaria, despre realizările legate de slujirea arhipăstorească, de restaurările de biserici etc.

Un cuvânt de mulțumire a fost rostit apoi și de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan care și-a exprimat recunoștința față de Bunul Dumnezeu, pentru chemarea făcută și ajutorul acordat, părinților săi care l-au adus pe această lume, Ierarhilor care și-au pus amprenta pe viața, dar și față de toți colaboratorii săi apropiați din Ungaria.

Mulțumire deosebită a fost adusă Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă părintească și sprijinul acordat constant acestei Eparhii și tuturor românilor, din Țară și din Diaspora, dar și reprezentanților corpului diplomatic român, conducătorilor instituțiilor românești din Giula, Budapesta și alte localități.

Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă comună, din partea Episcopiei, la acest moment aniversar.


Comunitatea ortodoxă românească din Ungaria are un trecut istoric îndelungat, fiind consemnată deja în anul 1651, în manualele de istorie bisericească, prezența și lucrarea Mitropolitului Sofronie, al Cetăților Lipova și Giula; ea a încercat să se organizeze după trasarea noilor granițe, în urma Tratatului de Pace de la Trianon, din anul 1920 și a reușit aceasta, la nivel eparhial, sau mai degrabă vicarial, începând din anul 1946, dar a avut un Episcop Eparhiot, în fruntea ei, doar din anul 1999, prin persoana Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, care a condus destinele acestei Eparhii vreme de 8 ani (1999-2007), devenind apoi Episcopul Oradiei.

Din anul 2007 și până în prezent, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria este Preasfințitul Părinte Siluan.

Comentarii Facebook


Știri recente