Ungaria | La împlinirea a 210 ani de existenţă Biserica Parohiei Apateu a fost resfinţită

Resfinţire Apateu - Ungaria (1)

Biserica Parohiei Apateu  a fost resfinţită sâmbătă, 6 mai 2017, de un sobor de 5 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Bucuria duhovnicească a fost sporită şi de aniversarea a 210 ani de la construcţia lăcaşului de cult.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, la acest eveniment au luat parte: Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

În cadrul slujbei, omilia a fost rostită de Preasfințitul Părinte Lucian care a subliniat importanța deosebită a acestei sărbători ce a adunat numeroși ierarhi, clerici și credincioși din Ungaria și România, pentru a sărbători aniversarea bisericii din Apateu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Siluan a oferit părintelui paroh, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în semn de prețuire și binecuvântare, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici. Același ordin, pentru mireni, a fost dăruit d-lui Tiberiu Săcădat, epitropul bisericii și Vicepreședintele Autoguvernării Românești Locale din Apateu, informează Biroul de Presă al Eparhiei Ungariei.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Iustin al Maramureșului a dorit să îi ofere preotului paroh și Crucea Voievodală Maramureșeană, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în semn de apreciere pentru toate realizările din cei 20 de ani de slujire preoțească la Apateu.

La rândul său, părintele paroh Origen Sabău a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a reușit să facă de-a lungul anilor doar cu ajutorul Lui. A mulțumit, de asemenea, Ierarhilor care au coslujit la Apateu. Clericul le-a oferit acestora câte o icoană reprezentând pe Maica Domnului și Pruncul Iisus, numită „Dulcea Sărutare”.

Cu acest prilej, lăcaşul de cult a primit și cel de-al doilea hram închinat Sărbătorii Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Totodată, a fost sfințită și o troiță de lemn, în stil maramureșean, așezată la intrarea în curtea bisericii, precum și lucrările efectuate în interiorul locașului de cult.

La eveniment au luat parte oficialități din Ungaria și România, sute de credincioși din Apateu, dar și din alte localități românești din cele două țări.

Odinioară, credincioșii români din Apateu aveau o biserică modestă de lemn. După demolarea acesteia a început construirea unei biserici din zid, în anul 1799, care a fost finalizată în 1807.

Resfințirea locașului de cult a fost prilejuită de încheierea unor ample lucrări de restaurare efectuate în ultimii ani de părintele paroh Origen Sabău, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și Protopop de Dobrițân. Totodată, clericul a aniversat 20 de ani de slujire preoțească, misionar-pastorală și culturală în Parohia Apateu.

Comentarii Facebook


Știri recente