Ungaria | Evenimente culturale în Micherechi

În localitatea Micherechi din Ungaria a avut loc vineri, 11 august 2017, un dublu eveniment cu caracter cultural-artistic, aniversar și comemorativ, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Mai întâi, la Casa de Cultură Gheorghe Dulău din localitate, în prezența Doamnei Primar Margareta Tat, a PS Siluan al Ungariei, a avut loc festivitatea de dezvelire a trei plăci. Două plăci comemorative, dedicate lui Gheorghe Nistor (1922-1987), dansator si membru fondator al Ansamblului de dansuri populare din Micherechi, care mai târziu a ajuns să îi poarte și numele și Teodor Covaci (1925-1987), cântăreț la vioară și maestru al muzicii populare românești.

De asemenea, o placă pentru Ansamblul Gheorghe Nistor, la aniversarea a 70 de ani de existență și rodnică activitate.

Manifestarea a fost deschisă prin cuvântul de salut adresat de Doamna Primar Margareta Tat, care a subliniat evenimentul dedicat aniversării ansamblului și comemorării unor personalități care au marcat viața culturală a localității și a prezentat câteva date importante din viața acestora.

Apoi au fost dezvelite plăcile respective, iar Episcopul Ortodox Român al Ungariei a săvârșit slujba de sfințire a plăcilor și o slujbă de pomenire pentru cei doi artiști omagiați, apreciind în mod deosebit rolul lor în promovarea localității, a identității și tradițiilor românești.

În sala festivă a Casei de Cultură a avut loc în continuare vizionarea unui film documentar despre Ansamblul de dansuri populare din Micherechi și cei implicați în promovarea acestuia, iar echipa Ansamblului a prezentat un dans popular românesc specific localității ungurești.

Cel de-al doilea eveniment important al zilei, devenit deja tradiție și ajuns la cea de-a XV-a ediție, a fost Festivalul Castraveților dedicat uneia dintre îndeletnicirile principale ale acestor locuitori români din Ungaria și anume legumicultura, care, de asemenea, a ajutat localitatea să se dezvolte mult din punct de vedere material și financiar, dar și cultural.

La deschiderea Festivalului, alături de cei menționați anterior, s-au mai adăugat și alți conducători ai comunității românești din Ungaria:

Ca și la edițiile precedente, au luat parte și artiști renumiți din România, de muzică ușoară, iar programul Festivalului a durat două zile.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…