Un spital al Bisericii renaște: Arhiepiscopul Ioachim a binecuvântat începerea lucrărilor

Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului a binecuvântat luni începerea lucrărilor de reabilitare și extindere a Așezământului Spitalicesc „Precista” din Roman, județul Neamț.

Evenimentul a debutat cu slujba oficiată de ierarh, la care au participat 50 de membri ai echipei de lucru și reprezentanții firmelor asociate din cadrul proiectului.

„Această clădire a fost răstignită de mai multe ori în istoria sa. Dumnezeu, prin providența Sa, cu harul Său nevăzut, ne-a inspirat ca să o punem din nou în valoare”, a spus părintele arhiepiscop.

„Lucrările de reabilitare a acestui imobil le-am început cu rugăciune, pe care am înălțat-o către Dumnezeu, ca orice creștin care dorește să lucreze binele în numele lui Dumnezeu. Atunci când lucrările se vor finaliza, tot în numele lui Dumnezeu, munca noastră va fi binecuvântată de El și va fi socotită ca arvună, în perspectiva mântuirii”.

IPS Ioachim a binecuvântat luni, 23 ianuarie 2023, începerea lucrărilor de reabilitare și extindere a Așezământului Spitalicesc „Precista” din Roman. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Ierarhul i-a mulțumit Părintelui vicar eparhial Pimen Costea, coordonatorul proiectului: „Noi, în numele colaboratorilor de la Centul Eparhial, vă felicităm pentru acest început și totodată pentru lucrarea pe care ați împlinit-o până acum”.

„Astăzi este o zi istorică atât pentru eparhie, cât și pentru clădirea acesta, care de atâta vreme așteaptă să fie reabilitată”, a spus și Părintele vicar eparhial Pimen Costea.

Lucrările vor dura trei ani și vor fi executate prin Compania Națională de Investiții (CNI), în calitate de investitor, și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în calitate de beneficiar.

IPS Ioachim a binecuvântat luni, 23 ianuarie 2023, începerea lucrărilor de reabilitare și extindere a Așezământului Spitalicesc „Precista” din Roman. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Spitalul public (bolnița) de pe lângă Biserica „Precista Mare” din Roman a fost înființat în 1753 de domnitorul Constantin Racoviță și Episcopul Ioanichie Hasan al Romanului, devenind al doilea spital public din Moldova ca vechime, după cel înființat de Mitropolitul Anastasie Crimca la Suceava, în 1619.

Între anii 1787 – 1789, bolnița a devenit spital cu 10 paturi și personal calificat, sub numele de „Ospiciul săracilor”. În anii 1870, Episcopul Melchisedec Ștefănescu al Romanului oferea o subvenție periodică acestui spital.

Actuala clădire a Spitalului „Precista” datează din 1872 și este monument istoric. A fost confiscată de regimul comunist în 1948, când instituția a fost desființată. Arhiepiscopia a putut recupera proprietatea abia în 2003.

Foto credit: Facebook / Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente