Un slujitor jertfelnic și ziditor de suflete – Preotul Vasile-Cristinel Nistor (3 decembrie 1968 – †  2 iulie 2014)

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Preacucernicului Preot Vasile-Cristinel Nistor, 4 iulie 2014:

Miercuri, 2 iulie 2014, la orele prânzului, sufletul blând al preotului Vasile-Cristinel Nistor a trecut din această lume la viața veșnică, la numai aproape 46 de ani, după o scurtă, dar foarte grea suferință, pentru alinarea căreia ne-am rugat cu toții.

S-a născut la 3 decembrie 1968, în comuna Vama, județul Suceava, din părinți gospodari și credincioși, Alexandru și Verginia.

A urmat școala generală în comuna natală și, între anii 1984 – 1986, cursurile claselor IX – X la Liceul Dragoș Vodă din Câmpulung-Moldovenesc.

Între anii 1986 – 1991 a fost elev al Seminarului Teologic din București. A urmat apoi, între anii 1991 – 1995, Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București, absolvind, tot aici, cursurile de studii aprofundate (promoția 1996, specializarea Pastorală și Misiune), precum și cursurile de doctorat (1998-2003, specializarea Istoria Bisericească Universală). Nu a reușit însă să finalizeze teza de doctorat, considerând slujirea enoriașilor și finalizarea numeroaselor lucrări de la parohie mai importante decât titlul universitar.

S-a căsătorit în anul 1994 cu domnișoara Cristina Mircea, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu două fete: Amelia-Daria și Mara-Alexia.

Părintele Vasile-Cristinel Nistor s-a legat sufletește și s-a dăruit jertfelnic parohiei Sfântul Ioan Botezătorul, Protoieria Sector II Capitală, slujind-o vreme de aproape 25 de ani. Din 1990 a fost cântăreț bisericesc. La data de 12 aprilie 1998 a fost hirotonit diacon. În 12 octombrie 2003 a fost hirotonit preot, iar în 16 august 2006 i-a fost încredințat oficiul parohial.

Dăruirea jertfelnică a părintelui Vasile-Cristinel Nistor pentru biserica și credincioșii parohiei Sfântul Ioan Botezătorul stă ca mărturie înaintea noastră, a tuturor: biserica este reparată la exterior și cu acoperiș nou, cu învelitoare din tablă de cupru (părintele avea pregătită documentația tehnică și pentru consolidarea sfântului locaș); capela mortuară (pictată în întregime din contribuția financiară a părintelui și a familiei sale) având cameră frigorifică, lumânărar și clopotniță în suprafață de 200 mp; așezământul social-parohial cu grădiniță, în curs de acreditare și inaugurare, spații sociale și apartamente parohiale, în suprafață de 1.600 mp; curtea, reamenajată și reabilitată. Aceste lucrări le-a coordonat fără odihnă, mai bine de șapte ani.

Mai puțin se văd – dar le pot mărturisi numeroșii beneficiari – strădaniile sale în activitatea social-filantropică, prin coordonarea programelor de ajutoare alimentare și oferirea de burse sociale elevilor, precum și eforturile depuse pentru ajutorarea bătrânilor, a bolnavilor, a celor defavorizați.

A acordat o mare atenție catehizării copiilor și tinerilor, atât în biserică, cât și în afara ei, semnând protocoale de colaborare educațională între parohia Sfântul Ioan Botezătorul și cele două școli generale din cuprinsul parohiei (nr. 62 și 77) și colaborând cu profesorii acestor unități de învățământ pentru formarea elevilor în duhul Evangheliei.

Am văzut personal și am apreciat toate aceste strădanii ale părintelui paroh Vasile-Cristinel Nistor în timpul vizitei noastre pastorale din 29 august 2013, când am rostit cuvânt de învățătură și binecuvântare la sărbătoarea Tăierii cinstitului cap al Sfântului Proroc Ioan și Botezător, în biserica neîncăpătoare pentru credincioșii prezenți. Este o biserică vie, păstorită cu vrednicie de un părinte tânăr, dar bun păstor de suflete, care, prin toată activitatea lui pastoral-misionară, face multă cinste Bisericii noastre și care va rămâne, prin jertfelnicia lui, un model de slujire preoțească pentru tinerii noștri teologi.

La acest ceas de vremelnică despărțire, întru așteptarea Învierii de obște, ne rugăm Milostivului Dumnezeu să primească alături de slujitorii Săi sufletul bun al Părintelui Vasile, slujitor jertfelnic, bun și smerit, gospodar și ziditor de suflete.

Împărtășim părintească binecuvântare familiei îndoliate și îndureraților enoriași ai Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…