Un slujitor harnic, ctitor de biserică și ziditor de suflete

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a PC. Pr. Mihai Lup, Parohul Parohiei Măicăneasa, Protopopiatul 2 Capitală, duminică, 17 martie 2013:

Vineri, 15 martie 2013, la primele ore ale dimineții, sufletul blând al Preacucernicului Părinte Mihai Lup s-a mutat din această lume, la cele veșnice. Preacucernicia Sa a murit la vârsta de aproape 47 de ani, după o suferință grea, pe care a purtat-o smerit, în tăcere, aproape neștiut, fără a-și neglija o clipă enoriașii și biserica înălțată prin strădaniile sale, locaș de cult pe care îl pregătea pentru târnosire cu nădejdea că va trăi acea zi mare și binecuvântată.

S-a născut la Câmpeni, jud. Alba, în data de 27 iulie 1966, în familia preotului Mihaiu și a prezbiterei Angela, mutați și ei la viața cea veșnică.

Între anii 1986 – 1991 a fost elev al Seminarului Teologic din București. A urmat apoi, între anii 2000 – 2004, Facultatea de Teologie din Pitești, absolvind, tot acolo, și masteratul.

S-a căsătorit în anul 1991 cu Doina Dumitrescu, având două fete, Emilia Maria și Cristina Mihaela.

În data de 28 septembrie 1991, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Scărișoara (comuna Hotarele), Protopopiatul Giurgiu Sud. În semn de apreciere pentru frumoasa activitate, a fost hirotesit sachelar. A fost transferat apoi la Parohia Izvoru (comuna Vânătorii Mici), jud. Giurgiu, iar apoi, din anul 2000, la Parohia Măicăneasa, Protopopiatul 2 Capitală.

De atunci s-a dăruit jertfelnic construirii unei noi biserici de care parohia avea nevoie. I-a ales un hram de profunzime duhovnicească, și anume Pogorârea Sfântului Duh, apoi, zi după zi, s-a îngrijit de toate, rugându-se să o vadă înălțată, pictată și târnosită. Au fost ani de multe greutăți, de griji și strădanii, dar mai ales de bucurii și împliniri duhovnicești, alături de enoriașii săi pe care i-a slujit întotdeauna cu smerenie și cu multă bunătate.

La acest ceas de vremelnică despărțire, până la Învierea de obște, ne rugăm Milostivului Dumnezeu să primească alături de cei drepți ai Săi sufletul bun al Părintelui Mihai, slujitor harnic, ctitor de biserică și ziditor de suflete.

Împărtășim părintească binecuvântare și condoleanțe familiei îndoliate și îndureraților enoriași ai ParohieiMăicăneasa.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente

„Umblați ca fii ai luminii!”

Cu ocazia aniversării a 16 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul semnează un editorial despre „vocația de luminător” a Preafericirii Sale. „Umblați ca fii ai luminii!” (Efeseni 5, 8) Taina…