Un slujitor harnic al Bisericii lui Hristos – Preotul Petre Buldan (1960-2019)

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Petre Buldan, joi, 23 mai 2019, biserica Parohiei „Sfântul Pantelimon”, Protopopiatul Ploiești Nord:


Am aflat cu întristare vestea trecerii din această viaţă, după o grea suferință, în ziua de duminică, 19 mai 2019, a Părintelui Petre Buldan, preot coslujitor la Parohia „Sfântul Pantelimon”, Protoieria Ploiești Nord.

Părintele Petre Buldan s-a născut în localitatea Provița de Sus din județul Prahova, primind o educație deosebită din partea părinților săi Miron și Maria.

Ascultând chemarea sfântă de slujire a lui Dumnezeu ca preot, după încheierea studiilor liceale la Liceul Industrial Filipeștii de Pădure, a urmat cursurile Institutului de Teologie Ortodoxă de grad universitar din Sibiu, pe care le-a absolvit în anul 1984.

A fost căsătorit cu doamna Cristina Buldan, Dumnezeu binecuvântând tânăra familie cu doi copii:  Teodora și Laurențiu.

În 1986, a fost hirotonit diacon și apoi preot pe seama bisericii Parohiei Provița de Sus cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Protoieria Câmpina. Aici a purtat o grijă deosebită lăcașului de cult pe care l-a consolidat.

În cursul anului 1998, Părintele Petre Buldan  a fost transferat în postul de preot paroh la Parohia „Sfântul Pantelimon” din Ploiești.

La această parohie a continuat lucrarea sa pastoral-misionară, reușind să refacă exteriorul bisericii, turlele și acoperișul acesteia, să amenajeze curtea lăcașului de cult și casa parohială.

Totodată s-a îngrijit de educația religioasă a elevilor din școlile arondate parohiei, colaborând cu profesorii de religie în toate proiectele educaționale.

Părintele Petre Buldan a slujit cu evlavie și dragoste, dedicându-și viața Bisericii lui Hristos și dând dovadă de credință statornică şi zel în slujirea preoţească.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să primească sufletul Părintelui Petre Buldan în ceata sfinţiţilor Săi slujitori.

De asemenea, adresăm un cuvânt de mângâiere familiei greu încercate, enoriașilor Parohiei „Sfântul Pantelimon” și tuturor celor care l-au cunoscut.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru familia îndurerată,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Protoieria Ploieşti Nord

Comentarii Facebook


Știri recente