Un preot militar și fiul său slujesc Forțele Aeriene Române la Bacău

Baza 95 a Forțelor Aeriene Române a anunțat vineri că în cadrul ei slujesc doi militari, tată și fiu: „unul în reverendă de culoarea cerului și epitrahil, iar celălalt în combinezon de personal tehnico-ingineresc”, scriu aviatorii militari pe pagina lor de Facebook.

Părintele Ion Roncea și fiul său, Ciprian, au împărtășit câteva gânduri despre misiunea lor și despre relația tată-fiu.

„Această unitate este locul unde am fost chemat să-I slujesc lui Dumnezeu alături de aviatori”, a afirmat preotul militar Ion Roncea.

El a adăugat că Sfintele Scripturi prezintă viața duhovnicească tot în termenii unei lupte: „Apostolul Pavel îl îndemna pe ucenicul său, Timotei să se lupte ca un bun ostaș al lui Hristos, sau Sfântul Paisie Aghioritul… obișnuia să facă diferite corelări între misiunea lui de transmisionist în armată și lucrarea sa de călugăr”.

Părintele Ion Roncea a explicat că „aviația oferă, cu multă generozitate, material didactic cu ajutorul căruia putem înțelege mai bine tainele Împărăției Cerurilor”.

„Pentru a ne înălța spiritul, avem nevoie de două aripi: postul și rugăciunea. Astfel, cu cât ne rugăm și postim mai mult, cresc aceste aripi, adică vom avea o portanță mai bună”, a adăugat el.

Sublocotenentul-inginer Ciprian Roncea (dreapta) a spus că este mândru de tatăl lui (stânga) și vrea să îi calce pe urme. Foto credit: Facebook / Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”

Fiul său, Sublocotenent-inginer Ciprian Roncea, a spus că îi este recunoscător tatălui pentru modelul și sprijinul oferit.

„Sper să îl fac mândru, așa cum sunt eu de el”, a spus tânărul.

Sublocotenentul a afirmat că la decizia sa de a alege o carieră în armată au contribuit consilierea oferită de personalul militar cu privire la profesia de aviator, participarea la slujbele religioase în capela unității, informațiile oferite de personalul aeronautic și zborul cu o aeronavă C-130 Hercules.

Dacă „tatăl a fost învățat de către Dumnezeu cum să se înalțe și să fie «instructor» spre un altfel de zbor”, opțiunea fiului de a îmbrăca haina militară „a constituit ecoul rugăciunilor” tatălui, au scris pe Facebook colegii aviatori.

Pentru Sublocotenent-inginer Ciprian Roncea, o carieră de succes se conduce după dictonul „Fixează-ți ochii către stele, iar picioarele pe pământ”. Pentru tatăl său, preotul militar Ion Roncea, deviza călăuzitoare este „Nihil Sine Deo” („Nimic fără Dumnezeu”).

Înființată în 1920, unitatea unde lucrează cei doi a primit în 2006 denumirea onorifică „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”.

Foto credit: Facebook / Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”

Comentarii Facebook


Știri recente