Un preot harnic şi misionar – Părintele Ioan Mareş (1950-2017)

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a preotului Ioan Mariș, preot pensionar, fost preot la parohia Ibăneşti Pădure, Protopopiatul Reghin, judeţul Mureș, miercuri, 22 martie 2017:

Cu multă tristeţe am primit vestea trecerii din această viaţă, în urma unei grele suferințe, a Părintelui Ioan Mareș, preot pensionar, fost preot la parohia Ibăneşti Pădure, Protopopiatul Reghin, judeţul Mureș.

Părintele Ioan Mareş s-a născut în data de 10 septembrie 1950, în comuna Gurghiu din judeţul Mureş. În anul 1972, s-a căsătorit cu tânăra Maria, iar Dumnezeu le-a binecuvântat familia cu două fiice: Ioana-Laura şi Maria-Ionela. A urmat trei ani cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu, iar ultimul an la Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti, obținând titlul de licențiat în teologie ortodoxă, în anul 1977.

În anul 1972 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Orşova din judeţul Mureș, iar în anul 1973 a fost transferat la Parohia Ibăneşti Pădure.

În cei 43 ani de slujire bisericească la Parohia Ibăneşti Pădure, Părintele Ioan Mareş a coordonat numeroase lucrări administrative: a construit o casă parohială, a coordonat lucrările de  refacere a tencuielilor exterioare ale bisericii, a pardoselii, înlocuirea stranelor, împrejmuirea curții bisericii etc.

De asemenea, îngrijindu-se şi de educaţia religioasă a tinerelor vlăstare ale Parohiei Ibăneşti Pădure, între anii 1993-2010, Părintele Ioan Mareş a fost profesor de religie la Şcoala Gimnazială Ibăneşti.

Începând cu data de 1 noiembrie 2016, Părintele Ioan Mareş s-a pensionat, lăsându-ne o pildă de activitate pastoral-misionară, caracterizată prin  dăruire de sine şi conştiinţă puternică a responsabilității încredințate prin taina hirotoniei întru preot.

Preţuind în mod deosebit lucrarea misionară a Părintelui Ioan Mareş, ne rugăm Domnului Hristos, Cel Înviat din morţi, să odihnească sufletul său în lumina cea neînserată a Împărăţiei Cerurilor, unde drepţii ca luminătorii strălucesc, şi să mângâie familia îndoliată şi pe toţi cei care l-au cunoscut şi preţuit.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe şi binecuvântări pentru familia îndoliată,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente