Un pictor talentat şi credincios – Dan Hatmanu (1926-2018)

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a pictorului Dan Hatmanu, sâmbătă, 29 decembrie 2018:


Un pictor talentat şi credincios – Dan Hatmanu (1926-2018)

Am primit cu tristețe vestea trecerii din lumea aceasta a pictorului și graficianului Dan Hatmanu, personalitate de referință a Iașilor din a doua jumătate a veacului al XX-lea și începutul mileniului trei.

Cunoscut și recunoscut în țară și în străinătate prin opera sa artistică, Dan Hatmanu a păstrat mereu în adâncul ființei sale frumusețea peisajelor din ținuturile moldave ale copilăriei, înțelepciunea și auto-ironia în fața schimbărilor vremelnice din lumea noastră trecătoare, speranța și curajul căutărilor existențiale, prin cultivarea cu delicatețe a spiritualității tradiționale românești în dialog cu provocările artei moderne.

A prețuit valorile străbune ale credinței ortodoxe și s-a apropiat, prin căutările sale artistice și prin scrierile sale, de universul bisericesc. Ochii săi pătrunzători au surprins în portrete sau în peisaje chipuri stilizate ale unor slujitori bisericești, locașuri de închinare și bucuriile de sărbători de pe chipurile oamenilor.

Trecerea prin veac a profesorului și pictorului Dan Hatmanu va rămâne vie în memoria ucenicilor săi, a prietenilor și a tuturor celor care i-au înțeles și admirat opera artistică și calitățile umane.

Ne rugăm lui Dumnezeu să așeze sufletul său în lumina Împărăţiei Cerurilor, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Veşnica lui pomenire!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată şi pentru toţi cei îndureraţi,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto credit: Dușa Ozolin / Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente