Un păstor harnic şi blând – Preotul Răducan Zaharia (1947-2016)

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a Preotului Răducan Zaharia de la Parohia Ghermănești, Protopopiatul Ilfov Nord, sâmbătă, 9.07.2016, biserica Parohiei Ghermănești, comuna Snagov:

Am primit cu întristare vestea trecerii din această viaţă a părintelui Răducan Zaharia, fost preot paroh la Parohia Ghermăneşti, Protopopiatul Ilfov Nord.

Născut la data de 15 iunie 1947, în localitatea Cuza Vodă, judeţul Călăraşi, din părinţii Ştefan şi Zoiţa Zaharia, Părintele Răducan a urmat Şcoala gimnazială din satul natal, apoi Seminarul Teologic din Bucureşti, între anii 1967-1972, şi Institutul Teologic de grad Universitar din Bucureşti, între anii 1972-1976.

La data de 6 mai 1978, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Poienarii Rali, Protopopiatul Ploieşti. Aici a lucrat cu multă dragoste la îndrumarea pe calea mântuirii a fiilor săi duhovniceşti. Asemenea unui bun iconom, s-a îngrijit şi de chivernisirea bunurilor materiale ale parohiei, rectitorind biserica grav afectată de cutremurul din 1977 şi desfăşurând o bogată activitate gospodărească. Datorită implicării sale active şi responsabile în viaţa parohiei a primit distincţia de sachelar.

În luna octombrie 1991, părintele Răducan Zaharia a fost transferat la Parohia Ghermăneşti, Protopopiatul Ilfov, unde a continuat cu aceeaşi râvnă, timp de douăzeci şi cinci de ani, lucrarea pastorală şi activitatea administrativ-bisericească în folosul credincioşilor. A realizat lucrări importante precum: construcţia unei clopotniţe noi, din zid, cu trei clopote, construcţia unui aşezământ social, reparaţii exterioare la biserică, refacerea acoperişului, înlocuirea pardoselii din biserică cu marmură. De asemenea, în toată această perioadă, părintele Răducan Zaharia a fost alături de fiii săi duhovniceşti ca un păstor blând şi smerit slujitor al Sfântului Altar. Pentru activitatea administrativă şi duhovnicească depusă, a primit distincţia de iconom stavrofor.

Timp de 7 ani a fost şi profesor de religie la Şcoala gimnazială din localitatea Ghermăneşti.

A trecut la cele veşnice în ziua de 7 iulie 2016, la vârsta de 69 de ani, după o suferinţă grea pe care a dus-o, însă, cu seninătate. El rămâne în conştiinţele tuturor celor ce l-au cunoscut un păstor vrednic şi luminos care a slujit Biserica lui Hristos timp de 38 de ani şi un duhovnic apreciat de fiii săi duhovniceşti, înzestrat de Dumnezeu cu darul blândeţii şi al înţelepciunii pastorale.

În aceste momente de vremelnică despărţire de Părintele Răducan Zaharia, până la obşteasca Înviere, adresăm cuvânt de binecuvântare şi de întărire sufletească doamnei Elena-Rodica Zaharia, soţia părintelui, şi familiilor celor doi fii, Andrei-Dan Zaharia şi Mihai Zaharia, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să odihnească împreună cu drepţii sufletul Preacucernicului Preot Răducan întru Împărăţia Sa veşnică, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru familie şi pentru toţi cei îndoliaţi,

 

 

 

Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente