Un păstor cu suflet bun și chip luminos – Preotul Petre Zamfira (1934-2015)

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Preotului Petre Zamfira (9 iulie 2015, Mănăstirea Cernica):

Am primit cu durere vestea tristă a trecerii din această viaţă, în data de 6 iulie 2015, a Părintelui Petre Zamfira, preot pensionar îmbisericit la Parohia Parcul Domeniilor – Caşin, Protopopiatul Sector I Capitală.

Părintele Petre Zamfira s-a născut la data de 14 august 1934, în comuna Negoieşti, raionul Gilort, în actualul județ Gorj, într-o familie creștină devotată Bisericii și credinței strămoșești. Părinții săi, Grigore şi Gheorghiţa, au fost români neaoși, agricultori, insuflându-i încă de mic tânărului Gheorghe valorile morale ale credinței. Ajuns la vârsta adolescenţei, după ce a parcurs clasele primare la Şcoala elementară din localitatea natală, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Craiova, iar ulterior pe cele ale Institutului Teologic Ortodox de grad universitar din București, pe care le-a absolvit dând dovadă de capacitate de muncă și seriozitate.

Tânărul teolog Petre Zamfira s-a căsătorit cu tânăra Elena, absolventă a Facultății de Filozofie şi ulterior profesoară, formând împreună o familie frumoasă, binecuvântată de Dumnezeu cu două fete, Sorina şi Ioana, care au primit o educație aleasă. În acest sens stau mărturie reușitele profesionale ale copiilor și modul în care această familie a fost apreciată de cunoscuți.

La data de 26 decembrie 1956 a fost hirotonit diacon, treaptă în care a slujit lui Dumnezeu pentru mai bine de două decenii. În această perioadă, tânărul diacon Petre Zamfira a îndeplinit diverse ascultări în administraţia eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor, îndeosebi la Serviciul Contabilitate – Biroul Muncă și Salarii, unde a fost repartizat începând cu data de 1 martie 1963. Pentru slujirea sa diaconească şi pentru activitatea sa în cadrul Centrului eparhial a fost ridicat în treaptă, primind rangul de arhidiacon stavrofor (1973). În 5 februarie 1978, diaconul Petre Zamfira a fost hirotonit preot în Catedrala Patriarhală de către Preasfințitul Părinte Roman Ialomiţeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe seama parohiei Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Herăstrău din Bucureşti. Aici a activat ca preot paroh timp de un deceniu, desfășurând o activitate misionar-pastorală deosebită. La data de 1 februarie 1988, Părintele Petre Zamfira a fost transferat la Parohia Parcul Domeniilor – Cașin în postul de preot paroh. La biserica acestei parohii a slujit vreme de aproape trei decenii până în clipa trecerii sale din această lume (6 iulie 2015). În anul 2008, la vemerabila vârstă de 74 de ani, a ieșit la pensie, fiind îmbisericit pe seama aceluiași Sfânt Altar.

În cele aproape şase decenii de slujire preoţească, incluzând aici şi cei 21 de ani petrecuţi în treapta diaconiei, Părintele Petre Zamfira a arătat calităţi practice, morale şi intelectuale de o înălţime duhovnicească demnă de slujirea sfântă la care a fost chemat. Devotamentul său față de Biserică, zelul manifestat pentru întrajutorarea credincioșilor, dar și abilitățile sale administrative, îmbinate cu o bogată cultură teologică, au demonstrat de-a lungul anilor că Părintele Petre Zamfira a reprezentat cu adevărat un chip luminos în conștiințele tuturor celor ce l-au cunoscut.

În aceste momente de vremelnică despărțire de Părintele Petre Zamfira, până la obșteasca Înviere, ne rugăm ca sufletul Părintelui să se bucure, în lumina Preasfintei Treimi, de comuniunea sfinților slujitori ai lui Hristos.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru cei îndoliaţi,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente