Un parteneriat-model între parohie şi şcoală

Participanţii la Congresul internaţional de teologie Relaţia dintre parohie şi şcoală în viaţa şi misiunea Bisericii din contextul actual au asistat marţi, 20 octombrie, la un eveniment cultural-artistic organizat de copii şi tineri de la Parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti. Gazda evenimentului a fost Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Bucureşti, iar scopul a fost acela de a ilustra participanţilor la congres un parteneriat-model între parohie şi şcoală, informează Ziarul Lumina.

Evenimentul, intitulat Mândrul florilor, a cuprins vernisajul unei expoziţii de icoane pe lemn realizate de copii şi tineri, premiera unei piese de teatru religios, dar şi o expoziţie de documente din arhiva CNSAS cu privire la slujirea şi misiunea parohiei.

„Prin organizarea celor două expoziţii şi punerea în scenă a unei piese de teatru religios sub titlul «Mândrul florilor», atât Şcoala «Maica Domnului», cât şi Biserica «Sfântul Pantelimon» au dorit să pună în valoare parteneriatul intitulat «Biserica, prietena școlii mele». «Mândrul florilor» este titlul unei poveşti culese din popor şi publicată în volumul cu acelaşi nume de către părintele Petru Gh. Savin, care, alături de preotul Gheorghe Popescu Colibaşi şi ceilalţi preoţi ai Bisericii «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc din Bucureşti, a avut de suferit de pe urma instaurării în România a regimului comunist, cumplitul flagel ateist al omenirii supranumit «Ciuma Roşie». Premiera piesei de teatru «Lumina Sfântului Andrei» este un tribut adus părintelui Petru Gh. Savin, iniţiatorul Departamentului pentru copii şi tineret «Ateneul Sfântului Pantelimon», din a cărui dramaturgie, mai ales în ceea ce priveşte dialogurile realizate în stilul în care se vorbea odinioară la sat, autorul acestei noi piese de teatru s-a inspirat foarte mult. Facem precizarea că încă de la reînfiinţarea sa în anul 2008, din Departamentul pentru copii şi tineret Ateneul «Sfântului Pantelimon» au făcut parte numeroşi elevi ai Şcolii Gimnaziale «Maica Domnului» din București”, a precizat pr. Bogdan-Aurel Teleanu, slujitor la biserica Parohiei Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti.

Textul piesei de teatru Lumina Sfântului Andrei, interpretată în premieră de elevii clasei a III-a A, a fost alcătuit de pr. Bogdan-Aurel Teleanu, iar coordonator a fost învăţătoarea Daniela Ignat, de la Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Bucureşti.

Comentarii Facebook


Știri recente