Un om erudit şi un vindecător de boli – Profesorul Constantin Milică (1929-2018)

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a domnului profesor universitar Constantin I. Milică, miercuri, 30 mai 2018:


Am aflat cu multă întristare de trecerea din această viaţă a domnului profesor universitar Constantin I. Milică, cunoscut fitoterapeut, dascăl de mare prestigiu al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, fiind totodată și cercetător român de prestigiu.

L-am cunoscut pe domnul profesor Constantin I. Milică în vremea păstoririi noastre la Iași și am apreciat în mod deosebit multa sa osteneală pentru ajutorarea celor aflați în suferință.

A fost, încă din primele zile de apariție ale Ziarului Lumina, astăzi cotidianul Patriarhiei Române, un colaborator apropiat, cel mai longeviv din istoria acestui proiect editorial. A publicat aici, neîntrerupt, timp de 13 ani, săptămână de săptămână, într-o rubrică de specialitate, sfaturi, recomandări, tipuri de tratamente specifice fiecărei boli în parte, punându-și toate cunoștințele și toată priceperea în slujba aproapelui.

N-a fost doar „medic” de trupuri, ci și „medic de suflete”, știind să inspire celor suferinzi nădejde și încredere în lupta cu boala şi suferinţa.

Profesorul Constantin I. Milică a fost specialist în Fiziologia plantelor și în Fitoterapie, dedicându-şi întreaga viață activității didactice și de cercetare în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

Vreme de jumătate de veac, a studiat efectele plantelor medicinale, cunoştinţele asimilate fiind valorificate în peste 600 de produse fitoterapeutice pe care le-a realizat și care au condus către vindecare mii de oameni din întreaga țară, dar și din străinătate.

A fost, de asemenea, unul dintre primii profesori ieșeni care au publicat carte de specialitate  – în cazul acesta de Fitoterapie, domeniul său de activitate  – cu binecuvântarea noastră, la Editura Trinitas, în anul 2009. Au urmat apoi alte volume în care și-a adunat cu trudă roadele cercetărilor și experiențelor sale, spre vindecarea și mângâierea celor suferinzi.

Ca o moștenire de mare preț, rămân pentru noi zecile de tratate de specialitate care-i poartă semnătura, majoritatea abordând studiile de laborator şi posibilităţile de utilizare eficientă a plantelor în vindecarea bolilor.

Domnul Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor, l-a chemat la veșnica odihnă într-o zi de mare sărbătoare creștină, Duminica Rusaliilor, în care harul Duhului Sfânt aduce mângâierea cerească în Biserică și în lume. Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morții, să așeze sufletul robului Său Constantin în loc luminat, în loc de odihnă, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.

Încredințăm familia, prietenii și pe toți cei care l-au cunoscut și iubit, de întreaga noastră compasiune și adresăm tuturor sincere condoleanțe. Rugăciunea pentru odihna sa veșnică şi pomenirea lui cu recunoştinţă vor fi, în timp, legătură de iubire mai tare decât moartea şi mângâiere pentru cei îndoliaţi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Ziarul de Iași

Comentarii Facebook


Știri recente