Un nou tip de îngrijire pentru vârstnici în cadrul fermelor de la sate: Modelul Poloniei

Polonia a înființat cu fonduri europene o rețea de îngrijire pentru vârstnicii singuri sau cu dizabilități în cadrul fermelor de la țară.

Prin rețeaua „Green Care Farms” (Ferme de Îngrijire Verde) se încearcă un nou mod de abordare a luptei împotriva singurătății, excluziunii sociale și a problemelor de sănătate la vârstnici.

În Regiunea poloneză Kujawsko-Pomorskie (Voievodatul Cuiavia și Pomerania) au fost deschise 14 astfel de puncte în care sunt încadrați 225 de beneficiari vârstnici cu dizabilități motorii sau mentale se precizează pe site-ul oficial al Uniunii Europene.

Aceste puncte sunt găzduite în fermele tradiționale. Scopul este de a-i încuraja pe vârstnici să rămână activi și implicați, să combată singurătatea și problemele de sănătate cauzate de aceasta.

Activi din punct de vedere fizic și social

Peste 2 milioane de vârstnici locuiesc în Polonia la sat, majoritatea dintre ei singuri.

Prin acest program, bătrânii petrec până la 6 luni de zile printre fermieri, îngrijitori și familiile lor. Astfel, prin programul zilnic de activități ei sunt activi și din punct de vedere fizic și social.

Activitățile variază de la o fermă la alta și depind de predispozițiile și pasiunile seniorilor în consultare cu specialiști psihologi.

Participanții pot alege să îngrijească animale, să realizeze lucrări ușoare de grădinărit sau chiar să facă gimnastică ori activități creative.

Noi locuri de muncă

Fermele de îngrijire verde (ecologică) creează totodată locuri de muncă întrucât fermierii, membrii familiei sau personalul lor precum și alte persoane din zonă pot deveni îngrijitori calificați pentru persoanele în vârstă și cele cu dizabilități.

Aceștia primesc 100 de ore de pregătire teoretică și practică intensivă.

14 membri din familiile fermierilor polonezi și 12 persoane din comunitățile rurale au încheiat acest curs gratuit și își continuă activitatea în baza unui contract de muncă. În plus, fermierii primesc o chirie lunară pentru găzduirea acestor centre în fermelor lor.


Un studiu realizat în 2015 de GfK arată că în România peste 1,5 milioane de vârstnici sunt afectați de singurătate sau trăiesc sentimentul inutilității.

Foto credit: UE

Comentarii Facebook


Știri recente