Un nou slujitor al Domnului în Eparhia Severinului și Strehaiei

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei s-a aflat duminică, 25 august 2013, în mijlocul credincioșilor din parohia mehedințeană Ștircovița, efectuând o vizită pastorală pe aceste meleaguri. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Sfintei Liturghii Arhierești, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmsi Cătălin Cernătescu.

Ceremonia religioasă a culminat cu hirotonia întru preot a tânărului diacon Ionuț Florentin Popa, pe seama bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, parohia Ștircovița, Protopopiatul Vânju Mare. Acesta a semnat împreună cu soția jurământul preoțesc sau mărturisirea de credință ortodoxă prin care promite păzirea cu sfințenie a slujirii încredințate, atașament și fidelitate față de instituția chiriarhală, precum și ascultare necondiționată față de organismele deliberative și executive bisericești.

Prin dragostea enoriașilor, noul conducător al vieții duhovnicești va locui în parohie, într-o locuință dăruită de comunitate, întrucât biserica nu are casă parohială.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Protoiereu Constantin Brumar a dat citire actului oficial de instalare în funcția de preot paroh a proaspătului hirotonit, adresându-i și cuvânt de încurajare în misiunea pe care o va avea de îndeplinit înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor.

După săvârșirea acestui act institutiv, noul părinte a primit din mâinile ierarhului locului cheia bisericii, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, precum și sfaturi prețioase despre pastorația cu succes a credincioșilor.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Nicodim a îndemnat pe toți cei prezenți la ajutorarea preotului și a sfântului lăcaș de cult, ca instituție și așezământ de drept comun, și la frecventarea bisericii și cuminecarea cât mai frecventă cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului nostru Iisus Hristos.

Părintele Ionuț Popa va petrece o perioadă de 40 de zile în liturghisire la Sf. Mănăstire Topolnița, unde va deprinde cele ale slujirii preoțești. Această perioadă se va încheia cu o Sfântă Liturghie de probă, înaintea întoarcerii în parohia care i-a fost încredințată spre păstorire.

Așezarea unui nou preot paroh la Ștircovița își are temei în grija deosebită a Preasfințitului Părinte Nicodim față de credincioșii acestei zone, care nu vor fi lipsiți de slujbe în duminici și la sărbători și vor avea aproape un gestionar priceput al vieții spirituale și un mijlocitor neobosit în dialogul cu Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente