Un nou Simpozion Național de Teologie la Timișoara

În această perioadă (27-28 mai 2016) la Mănăstirea Timișeni – Șag are loc Simpozionul Naţional de Teologie cu tema: „Sfinții Părinți și actualitatea educației creștine”, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timişoarei. Evenimentul este organizat de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara.

04

Simpozionul a debutat cu oficierea slujbei de Te-Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Slujba a fost oficiată de către părintele arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Eparhia Timișoarei, în biserica mare cu hramul „Sfânta Treime” a Mănăstirii Timișeni. După momentul de rugăciune, Părintele Mitropolit Ioan a deschis, în mod oficial, lucrările Simpozionului Național de Teologie de la Timișoara printr-un cuvânt de deschidere, intitulat „Hristos Învățătorul – Modelul jertfei, iertării și iubirii”, în care a subliniat faptul că Hristos, prin venirea Sa pe pământ, a adus acea învățătură care îi conferă omului posibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu. În felul acesta, Mântuitorul Hristos a întemeiat o nouă școală, „școala veșniciei” sau „școala nemuririi”. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a reliefat faptul că, orice cerecetare științifică făcută fără lumina de la candela credinței, nu va putea înțelege sensul profund al luminii. Prin urmare, Mitropolitul Banatului a conchis că, fără împărtășirea lui Hristos – Lumina lumii, nu poate exista o generație a luminii, care să se îndrepte spre veșnicia luminii celei neînserate.

În continuare a urmat cuvântul decanului Facultății de Litere, Istorie și Teologie, conf. univ. dr. Dana Percec, care a salutat inițiativa profesorilor de la catedra de teologie ortodoxă de a organiza ce-a de-a patra ediție a Simpozionului național de teologie. Cu această ocazie, a reliefat faptul că:

Tema simpozionului din anul acesta este memorabilă pentru facultate, întrucât ea conturează ideea de continuitate a educației, mai ales că luna aceasta este marcată, în mod deosebit, în două moduri: pe de-o parte, este luna în care ne luăm rămas bun de la cei care finalizează cursurile universitare, iar pe de altă parte este luna în care ne pregătim pentru admitere. Suntem gata să ne luăm rămas bun de la o generație și să spunem «bun venit!» unei alte generații. Totodată, tema acestui simpozion vine ca un ecou al unui eveniment mai amplu, pe care îl avem anul acesta, când Facultatea de Litere, Istorie și Teologie împlinește 60 de ani de existență neîntreruptă. Iată, deci, o continuitate de nedesmințit, o continuitate a unei tradiții de educație și de cultură, reprezentată de facultatea noastră.

Simpozionul se bucură de participarea a numeroase cadre didactice de la mai multe Facultăţi de Teologie Ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, dar și a mai multor doctoranzi în domeniul teologiei ortodoxe.

Prima parte a simpozionului a fost moderată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan. În cadrul acesteia au luat cuvântul pr. prof. dr. Dumitru Megheșan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dr. Vasile Coman” din Oradea, cu lucrarea „Tipul dascălului într-un model patristic De laudatio”, pr. conf. dr. Vasile Vlad, de la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, cu referatul „Educație prin integrare și încadrare eclezială”, pr. conf. dr. Ioan Mihoc, de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, cu tema „Educația creștină, împărtășire din Cuvântul lui Dumnezeu cel viu și lucrător. Meditație patristică la Evrei 4, 12”, pr. lect. dr. Lucian Colda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, cu studiul „Între aristocrația educată și educația aristocrată. Sfântul Grigorie Teologul și cultura slujirii episcopale”. De asemenea, au conferențiat pr. lect. dr. Nicolae Jan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, pr. lect. dr. Gabriel Basa, de la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, asist. dr. Gheorghe Ovidiu Sferlea și diac. lect. dr. Florin Tomoioagă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dr. Vasile Coman” din Oradea.

Dezbaterile simpozionului vor continua și mâine, 28 mai, când se vor trasa și concluziile. Partea a doua a simpozionului va fi moderată de pr. lect. dr. Lucian Colda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia. În cadrul acestei părți vor susține referate profesorii de la Departamentul de Teologie Ortodoxă din Timișoara, dar și mai mulți doctoranzi.

Simpozionul Național de Teologie de la Mănăstirea Timișeni – Șag se încadrează în seria de manifestări științifice organizate în Arhiepiscopia Timișoarei cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2016, ca Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.

03

 

Comentarii Facebook


Știri recente