Un nou protopop la Vălenii de Munte | Un om este cu adevărat mare când slujeşte tututor, spune PS Timotei

2017.05.04 - Instalare protopop Valeni - 350

Noul protopop al Protoieriei Vălenii de Munte, părintele Mihail Peneș, a fost instalat astăzi în funcție, în biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Măneciu Ungureni. Evenimentul a avut loc în cadrul unei ședințe administrative prezidată de Preasfințitul Timotei Prahoveanul.

Cu acest prilej, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre calitățile și îndatoririle pe care trebuie să le aibă un protoiereu.

Îi datoraţi acestuia ascultare şi împreună slujire, le-a spus ierarhul clericilor prezenţi.

Să ştiţi că protoiereul este cel dintâi dintre preoţii unei protoierii; nu doar prin funcţie, ci mai ales prin slujire. Un om este cu adevărat mare când slujeşte tututor. La o astfel de slujire este chemat şi părintele Mihail Peneş. Să fie frate pentru cei mai tineri, să fie atent cu cei mai în vârstă, să fie tuturor un părinte înţelegător, înţelept dorind să îi aprecieze pe toţi după darurile pe care le au şi nu după alte criterii.

Preasfinţia Sa a evidenţiat şi necesitatea unei atente colaborări cu tinerii din protopopiat.

Poate că prima grijă a noului protopop este aceea de a lucra cu tinerii. Trebuie să meargă în parohii să vadă dacă preoţii au în grija lor tineri şi dacă doresc să îi formeze pentru ca, într-o zi, când noi nu vom mai putea sluji, Biserica să aibă slujitori tineri şi vrednici, poate mai vrednici decât noi.

La rândul său, părintele Mihail Peneș a vorbit despre responsabilitățile pe care le va avea în noua slujire.

Sunt conştient că misiunea nu este una uşoară, dar făgăduiesc să îmi îndeplinesc cu abnegaţie toate îndatoririle care îmi revin şi să continui buna colaborare dintre protopop şi preoţi a înaintaşilor mei. Alături de preacucernicii şi precuvioşii părinţi din acest protopopiat, vom încerca să propovăduim cuvântul Evangheliei lui Hristos punându-ne în slujba lui Dumnezeu cu multă râvnă, dar şi în slujba oamenilor, a spus părintele protoiereu, potrivit Radio Trinitas.

La slujbă au participat părinți consilieri și inspectori eparhiali, părinții protopopi din protopopiatele din județul Prahova și din Sectorul 6 al Capitalei, numeroși preoți și credincioși.

În deschiderea lucrărilor, Preasfinţitul Părinte Timotei a oficiat Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit un diacon pe seama parohiei Pantazi din Protopopiatul Ploiești Nord.

Foto credit: Ziarul Lumina

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente