Un nou proiect european în Protopopiatul Moinești

Începând de luni, 19 august 2013, la sediul Protopopiatului Moinești, județul Bacău, se desfășoară, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, un curs gratuit de croitorie adresat femeilor din mediul rural, care se ocupă cu agricultura de subzistență și care vor să învețe arta croitoriei și broderiei, pentru a-și deschide propria afacere sau pentru a-și găsi mai ușor un loc de muncă în domeniul confecțiilor, după cum informează Ziarul Lumina.

Cursul se desfășoară în cadrul proiectului „Feminin Rural – Dezvoltarea spiritului antreprenorial”, un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU 2007-2013 „Investește în oameni”. „Acest curs este o reală oportunitate prin care încercăm să venim în sprijinul persoanelor defavorizate din mediul rural. Proiectul acesta se derulează deja de câțiva ani – din 2011 – și până acum au fost organizate aproape 200 de sesiuni de curs în toată țara -, însă acum este pentru prima dată când acest program ajunge și în Moldova. La Moinești, au fost selectate 15 persoane care, la finalul celor 60 de ore de curs desfășurate pe durata a 10 zile, vor primi un atestat și o diplomă eliberată de Autoritatea Națională de Certificare (ANC), un manual de curs și, ceea ce este mai important, o mașină de cusut”, ne-a declarat părintele Costel Mareș, protoiereul Protopopiatului Moinești.

Recrutarea și selecția cursantelor au avut loc vineri, 16 august, cu respectarea procedurii europene stabilite în cadrul proiectului. Sesiunea de curs va avea o durată de 10 zile, câte 6 ore pe zi, și se va desfășura de luni până vineri, în perioada 19-30 august. Pe parcursul celor 10 zile de curs, cursantele vor acumula cunoștințe teoretice și practice, vor învăța să coasă, să calce și să brodeze, folosind mașini casnice și industriale, vor acumula cunoștințe de antreprenoriat pentru deschiderea propriei afaceri, vor primi informații despre proiect și obiectivele, activitățile și rezultatele urmărite în proiect, vor fi instruite în ceea ce privește protecția muncii, vor beneficia de servicii de consiliere profesională, fiind ajutate să își deschidă propria afacere sau să își găsească un loc de muncă în domeniul confecțiilor.

La finalul cursului, în prezența unei comisii ANC, va avea loc o sesiune de evaluare și verificare a cunoștințelor acumulate pe perioada sesiunii de instruire. În urma absolvirii cursului, cele 15 participante vor primi o diplomă de participare, pentru atestarea participării la un curs organizat în cadrul unui proiect cu finanțare din fonduri europene, un manual de curs, o mașină de cusut casnică și un manual pentru mașina de cusut. De asemenea, fiecare persoană va avea acces la Centrul de Consiliere și Ajutor în Carieră, creat în cadrul proiectului, unde va putea primi sprijin pentru deschiderea propriei afaceri sau pentru a-și găsi un loc de muncă în domeniul confecțiilor.

Proiectul „Feminin Rural – Dezvoltarea spiritului antreprenorial” este organizat de SC ILE Trade Company SRL București, în calitate de beneficiar al finanțării POSDRU/83/5.2/S/ 56447. „Acest proiect se încadrează la Axa prioritară 5 «Promovarea măsurilor active de ocupare», Domeniul major de intervenție 5.2 «Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forței de muncă» și își propune înzestrarea a 1.440 de femei din mediul rural cu abilități și competențe noi, necesare dezvoltării personale și integrării pe piața muncii – abilități de a coase, broda, călca, folosind mașini mecanice sau electrice”, a precizat Giani Mușat, trainer și membru al echipei de proiect.

Comentarii Facebook


Știri recente