Un nou lăcaș de cult în Mitropolia Basarabiei

La 16 iulie, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, slujba de sfințire și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Hagi Curda (Camâșovca), raionul Ismail, regiunea Odesa, după cum ne informează Biroul de Presă al Mitropoliei Basarabiei.

După înconjurarea tradițională a sfântului locaș cu sfintele moaște și așezarea lor în piciorul sfintei mese, ungerea pereților cu Sfântul Mir și stropirea lor cu agheazmă, soborul de preoți ai Mitropoliei Basarabiei în frunte cu Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a oficiat prima Sfântă Liturghie.

Cu ocazia acestui eveniment, pentru Mitropolia Basarabiei și pentru fiii săi duhovnicești din Hagi Curda, Înaltpreasfințitul Petru a adresat un mesaj, care a fost citit de PC preot Iulian Budescu, consilier mitropolitan.

După sfânta slujbă, soborul de preoți au oficiat un Te-Deum pentru ajutorul primit la ridicarea sfântului locaș și pentru sănătatea tuturor ostenitorilor care au contribuit la înălțarea bisericii din Hagi Gurda.

Conform tradiției, persoanele care se remarcă la construcția unui sfânt locaș sunt decorate de către Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei cu distincții bisericești. Astfel prima distincție a fost acordată dlui Vasile Iordăchescu. Domnia sa pentru merite deosebite față de Mitropolia Basarabiei a fost gratificat cu cea mai înaltă distincție „Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni”. Înaltpreasfințitul Petru înainte de a-i înmâna decorația a subliniat contribuția decisivă a domnului Iordăchescu la înălțarea sfântului locaș.

„Cu multă bucurie înmânăm această distincție domnului Iordăchescu, care mai bine de 15 ani este epitropul comunității de aici și tot timpul am admirat curajul și hotărârea domniei sale de construi o biserică pentru consăteni. Cunoaștem multele obstacole pe care i-a fost dat să le treacă. Nu i-a fost ușor. Dar a reușit. Avem încă un exemplu elocvent că atunci când decidem să facem ceva pentru Dumnezeu și urmăm această hotărâre cu toată tăria făpturii noastre, El ne ajută să înfruntăm toate greutățile. Dumnezeu ajută pe cei care își pun nădejdea în El. Dl Iordăchescu și-a pus nădejdea în Dumnezeu și cu toate că a avut multe piedici și multe suferințe n-a disperat niciodată. Și astăzi ne bucurăm, cu toții, de această frumoasă biserică, înălțată, în primul rând, cu insistența acestui vrednic creștin al Bisericii Neamului. Îi dorim d-lui Iordăchescu sănătate și putere de a face și alte fapte bune spre slava Bisericii lui Hristos. Vrednic este !”, a exclamat Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru.

Cu aceiași distincție a fost decorat și dl Nicolae Popa, secretarul general al Consiliului Mondial al Românilor, cu sediul în Los Angeles (SUA), unul dintre ctitorii bisericii din Hagi Curda.

Înaltpreasfințitul Petru a adus în dar pentru comunitatea din Hagi Curda și un set de carte bisericească.

Alte daruri pentru biserica nou sfințită au adus: o familie din sat care locuiește la Chișinău, care a păstrat, mai mulți ani, o icoană cu chipul Mântuitorului salvată, din biserica din sat în timpul demolării ei în 1979, au decis să o înapoieze bisericii în ziua sfințirii; o familie din București a donat o icoană cu chipul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință”; dl Vasile Tărețanu, președintele Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” și Președintele Fundației Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuți a adus în dar din partea românilor bucovineni un set de carte istorică; o doamnă din Orhei a donat o icoană cu chipul Maicii Domnului ș.a.

Printre cei care au vorbit, referindu-se la eveniment, menționând pe cei care au contribuit la construcția bisericii, apreciind și meritele Dlui Vasile Iordăchescu au fost: dl Nicolae Popa, dl senator Viorel Badea, dl Petru Grozavu, președintele Societății „Dunărea și Marea”, ci sediul la Chișinău, dl Mihail Dreglea, primarul satului Hagi Curda ș. a.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească pregătită și oferită cu dragoste de către gospodinele din Hagi Curda.

Comentarii Facebook


Știri recente