Un nou doctor al Facultății de Teologie Ortodoxă din București

Sala de lectură „Teodor M. Popescu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a găzduit joi, 4 septembrie 2014, un eveniment academic remarcabil, prilejuit de susținerea, în ședință publică, a tezei de doctorat cu titlul „Mănăstirea Neamț în perioada regimului comunist”, aparținând părintelui arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț. La final, candidatul a primit titlul de doctor în teologie și a depus jurământul de credință și de fidelitate față de Biserica strămoșească, informează „Ziarul Lumina”.

Părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a obținut joi, 4 septembrie 2014, titlul de doctor în teologie din partea Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Teza de doctorat intitulată „Mănăstirea Neamț în perioada regimului comunist” a fost alcătuită sub îndrumarea științifică a pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului teologic-educațional. Din comisia de doctorat au făcut parte pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, director al Școlii doctorale și președintele comisiei de doctorat, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, coordonatorul științific al lucrării, pr. prof. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, și pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, profesori universitari, stareți de la mănăstiri din țară, preoți de mir, precum și numeroși studenți și doctoranzi de la facultatea bucureșteană de teologie.

Peste 28.000 de file, 78 de cărți și 84 de studii și articole cercetate

După cum s-a arătat în prezentarea candidatului, structurarea lucrării „Mănăstirea Neamț în perioada regimului comunist” s-a făcut în cinci capitole succedate de subcapitole, prezentând într-un mod cât mai captivant evenimentele și activitățile legate de Mănăstirea Neamț în perioada 1945-1989.

„În lucrarea de față am prezentat într-un mod cronologic și sistematizat evenimentele care au avut loc în perioada regimului comunist (1945-1989) la Mănăstirea Neamț, folosindu-ne de materiale din diferite surse, unele dintre ele inedite. Cercetări pentru fondul documentaristic s-au făcut în biblioteci, dar mare parte din materiale sunt de proveniență arhivistică. Volumul documentar, care s-a cercetat în Arhiva Mănăstirii Neamț (dosarele 1944-1989), Arhiva Sfântului Sinod (1944-1952), Arhiva Centrului eparhial Iași (1944-1989), Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (dosare fond Documentar, Informaționale și Rapoarte) și a cuprins însemnări personale ale unor viețuitori din obștea Mănăstirii Neamț, a însumat peste 28.000 de file, 78 de cărți și 84 de studii și articole. Noutatea acestei lucrări o constituie deci volumul informațional alcătuit pe bază de documente, unele dintre ele fiind date pentru prima dată publicității.

După cercetarea arhivelor enumerate mai sus și a volumelor și studiilor prezentate în bibliografie, s-a constituit lucrarea de față, în care s-a căutat o abordare din punctul de vedere al istoriei bisericești, ținând cont și de exactitatea informațiilor furnizate de documentele cercetate pe toată perioada elaborării acestei lucrări. S-a urmărit ca informațiile culese din arhive, în special cele din Arhivele CNSAS, să corespundă cu celelalte fonduri arhivistice, dat fiind faptul că cei care au alcătuit aceste arhive nu aveau pregătire în domeniu, astfel apărând anumite contradicții de termeni, date și uneori chiar nume. Însă, toate aceste informații, fiind analizate, au fost de un real folos pentru a completa golurile din celelalte fonduri arhivistice, care nu au putut prezenta anumite probleme la momentul respectiv”, a subliniat arhim. Benedict Sauciuc, în cadrul prezentării tezei.

La finalul ședinței, membrii comisiei au acordat candidatului titlul de doctor în teologie. Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credință și de fidelitate față de Biserica strămoșească depus de noul doctor în teologie, ceremonie ce a avut loc în capela facultății.

Curriculum Vitae

Arhim. Benedict (Dumitru) Sauciuc s-a născut la data de 3 noiembrie 1962 în com. Copălău, jud. Botoșani, în familia lui Ioan și Elvira Sauciuc. În data de 15 noiembrie 1982 a intrat ca frate viețuitor în obștea Sfintei Mănăstiri Neamț. Pe 3 aprilie 1984 a fost tuns în monahism de către arhim. Efrem Chișcariu, starețul Mănăstirii Neamț, sub numele de călugărie Benedict, iar în zilele de 6-7 noiembrie 1988 a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen Suceveanul, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Pe data de 25 august 1991 a fost hirotesit protosinghel, iar pe 1 aprilie 1998 a fost hirotesit arhimandrit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timpul păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Pe 31 octombrie 1997, prin voința lui Dumnezeu și a obștii, arhim. Benedict Sauciuc a fost ales stareț al Sfintei Mănăstiri Neamț, iar instalarea a avut loc în seara zilei de 5 noiembrie 1997. Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași cu lucrarea de licență „Istoricul monahismului athonit”, sub îndrumarea pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, starețul Benedict a absolvit în anul 2011 și cursurile de Master – secția Teologie practică a aceleiași facultăți, având lucrarea de disertație cu titlul „Preotul săvârșitor al Sfintei Liturghii”, sub îndrumarea pr. prof. dr. Viorel Sava.

În prezent, arhim. Benedict Sauciuc ocupă și funcția de consilier silvic în cadrul Sectorului silvic al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente