Un nou Arhiepiscop al Râmnicului

La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, în Duminica Rusaliilor, astăzi, 8 iunie 2014, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a fost întronizat Arhiepiscop al Râmnicului.

Sărbătoarea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală începând cu orele 09.00 de către un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei, după cum informează arhiram.ro

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu s-au aflat ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscop ales al Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În Catedrala Arhiepiscopală au fost prezenți înalți demnitari de stat, reprezentanți ai autorităților locale, civile și militare, personalități din lumea academică și culturală, stareți și starețe de la mănăstirile din eparhie și din țară, numeroși preoți și credincioși.

După săvârșirea Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului în persoana Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie care a fost ales în această demnitate în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 22 mai 2014.

În cadrul ceremoniei de întronizare, Gramata mitropolitană a fost citită de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie însemnul rangului mitropolitan mantia, crucea și engolpionul, precum și camilafca, după care l-a condus la tronul arhieresc unde i-a înmânat cârja arhipăstorească și l-a întronizat ca Arhiepiscop al Râmnicului.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, și l-a felicitat pe noul Arhiepiscop al Râmnicului. Totodată, domnul Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, a dat citire mesajului de felicitare din partea domnului Victor Ponta, primul ministru al României.

În continuare, Părintele Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea a dat citire, din partea clerului, mesajul de bun venit Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie.

A urmat cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, la finalul căruia l-a felicitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

La rândul său, noul Arhiepiscop al Râmnicului în cuvântul său a adus slavă Preasfintei Treimi și a adresat câteva gânduri în ceea ce privește misiunea Sa. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru încrederea acordată, Înaltpreasfințitului Mitropolit Irineu pentru propunerea și susținerea pentru această înaltă chemare și a încheiat mulțumind celor prezenți.

După ceremonia de întronizare, pe treptele Reședinței Arhiepiscopale, având alături pe ierarhii prezenți la evenimentul sărbătoresc de astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, l-a prezentat credincioșilor pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie care i-a binecuvântat pe toți cei prezenți.

La eveniment au fost prezente numeroase oficialități, monahi și monahii, dar și sute de credincioși din eparhie și din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente