Un nou album dedicat Sfinților Brâncoveni

Arhiepiscopia Râmnicului are astăzi cele mai multe ctitorii ale Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, adevărate giuvaiere ale credinței și artei brâncovenești. Pentru iubitorii de artă, credincioșii interesați de trecut, de istoria bisericească și de identitatea națională, Arhiepiscopia Râmnicului a lansat un album intitulat „Ctitorii brâncovenești din Arhiepiscopia Râmnicului”, lucrare coordonată de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al acestei eparhii, informează Ziarul Lumina.

Albumul prezintă imagini și text despre cele mai importante mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului. În cele 280 de pagini sunt prezentate următoarele ctitorii brâncovenești: Hurezi, Surpatele, Mamu, Cozia, Bistrița, Govora, Arnota și Dintr-un Lemn. Imaginile color, de foarte bună calitate, care prezintă bisericile monumentale, pictura în frescă și odoarele bisericești, sunt însoțite de texte cuprinzătoare despre istoria, valoarea artistică și semnificațiile teologice ale monumentelor prezentate.

Această lucrare este o mărturie prin imagine și text despre credința Brâncovenilor, despre devotamentul lor față de neamul românesc și Biserica Ortodoxă. „Credința Sfinților Brâncoveni, a egumenului Ioan și a ziditorilor de biserici (pictori, arhitecți, sculptori ș.a.) înseamnă expresivitatea ființială investită în construcția bisericilor. Dobândind chipul și forma valorificării darurilor Duhului Sfânt, în libertatea lor de expresie și manifestare, ei au arătat iubirea față de Dumnezeu, demnitatea omului și a poporului român, precum și desăvârșirea lumii prin Biserică”, spune PS Emilian Lovișteanul în cuvântul-înainte la album.

Putem spune că acest album dorește să reconstituie chipurile Brâncovenilor prin prezentarea și analizarea moștenirii lor culturale care se regăsește la ctitoriile lor de suflet, dar și în fondurile de artă ale muzeelor din țara noastră. „Mormântul Voievodului Brâncoveanu din biserica de la Hurezi ne duce cu gândul la slujirea primilor creștini, din timpul persecuțiilor romane, în catacombe, unde foloseau mormintele celor martirizați ca altare pentru cult. Prezența mormintelor din bisericile noastre reprezintă jertfa ctitorilor și binefăcătorilor locașului sfânt pentru Biserica Mântuitorului Iisus Hristos. Obiectele prezentate în album aparțin citoriilor brâncovenești din Arhiepiscopia Râmnicului. Ele reprezintă ceea ce s-a mai păstrat aici, altele se găsesc în diverse locuri din țară și străinătate: Muzeul Național de Artă, Biblioteca Academiei, în Tezaurul de la Moscova, Arhivele Naționale, Muzeul Patriarhiei Române, Muzeul de Istorie din Craiova ș.a.”, arată Preasfințitul Episcop-vicar Emilian.

Comentarii Facebook


Știri recente