Un monument ridicat în memoria Căpitanului Ionel Epure a fost inaugurat la Cosăuţi, Republica Moldova

În comuna Cosăuţi, raionul Soroca, Republica Moldova a fost inaugurat vineri un monument ridicat în memoria Căpitanului Ionel Epure.

Monumentul crucifix a fost ridicat în iulie 1942 de familia martirului Epure Ionel, însă în anii ‘50 a fost demolat de bolsevici.

Partea de sus a monumentului, crucea cu lauri, a fost salvată şi adusă în curtea bisericii de săteanul Filip Epure în 1975, unde s-a aflat până în prezent.

La iniţiativa Asociaţiei „Monumentum”, în baza unui proiect întocmit de arhitectul Mihail Andrieş, monumentul a fost reconstituit şi amplasat în curtea Bisericii din sat.

După dezvelire, monumentul a fost sfinţit de un sobor de preoti condus de părintele paroh Iurie Stavita şi preotul profesor Mircea Bejenaru din Suceava.

Garda de onoare a fost formată din doi veterani ai războiului de la Nistru, iar imnurile de stat al Republicii Moldova şi al României au fost intonate de orchestra din Soroca.

Profesorul Filip Epure, om emerit al Republicii Moldova, a adus un omagiu Căpitanului Ionel Epure care în viziunea sa este „un martir şi un erou naţional”.

„Acest căpitan a fost omorât de bolşevici atunci când s-a opus ocupării Basarabiei şi a fost înmormântat în cimitirul din sat. După eliberarea Basarabiei, în 1942, părinţii săi au venit la Cosăuţi şi l-au exhumat pentru a-l duce acasă”, a spus Filip Epure.

Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei „Monumentum”, a vorbit despre iniţiativa şi procesul de restabilire a monumentului şi a adus sincere mulţumiri ehipei sale.

Bronzul de pe monument a fost restabilit de un sculptor rus din Chişinău, iar schiţa de restabilire a fost realizată după o fotografie din 1942.

Acest monument este primul din cele patru închinate grănicerilor căzuţi la Nistru care vor fi refăcute de Asociaţia „Monumentum”.

Foto Credit: Asociaţia Monumentum

Comentarii Facebook


Știri recente