„Un model de slujire Bisericii şi Neamului”, Mitropolitul Visarion Puiu a fost comemorat la Bălți

Primul Episcop al Hotinului, Mitropolitul Visarion Puiu, a fost comemorat luni la împlinirea a 56 ani de la trecerea în veşnicie. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Antonie în oraşul Bălţi, fosta reşedinţă a Eparhiei Hotinului.

„Un model de slujire Bisericii şi Neamului”, l-a numit Preasfinţia Sa pe Mitropolitul Visarion, cel care a avut o contribuţie esenţială în organizarea eparhiei.

A condus Episcopia Hotinului cu reşedinţa la Bălţi între anii 1923 – 1935, perioadă în care a avut foarte multe împliniri administrative şi liturgice.

Este ctitorul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi. Piatra de temelie a fost sfinţită în anul 1924, iar Catedrala în anul 1935. Ierarhul a dorit ca edificiu bisericesc să fie „cel dintâi semn real şi trainic care să vorbească viitorului de stăpânirea, de drepturile şi de unitatea poporului nostru românesc”.

La sfinţirea pietrei de temelie în calitate de oaspeţi de onoare au fost: Alteţa Sa Regală, Principele Carol, moştenitorul tronului, Patriarhul Damianos al Ierusalimului, Mitropolitul Primat Miron, Mitropolitul Moldovei Pimen, Arhiepiscopul Gurie, miniştri, generali şi alte personalităţi.

În total, în oraşul Bălţi, Mitropolitul Visarion a construit şase biserici.

Înainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923). Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 – 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident.

Foto credit: Episcopia de Bălţi

Comentarii Facebook


Știri recente