Un mărțișor, o recunoștință, la Centrul Social Pietricica din Piatra Neamț

La Centrul Social „Pietricica” din Piatra Neamț a avut loc vineri, 7 martie 2014, o activitate pentru persoanele adăpostite de acest așezământ. Proiectul „Un mărțișor, o recunoștință” a fost desfășurat de ATOR – Piatra Neamț, informează „Ziarul Lumina”.

Tinerii din Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) – filiala Piatra Neamț i-au vizitat vineri, 7 martie 2014, pe cei 50 de vârstnici de la Centrul Social „Pietricica” din Piatra Neamț. Aceștia au primit câte un mărțișor, simbol al sosirii primăverii, apoi tinerii au intonat cântece și poezii care evocă respectul față de părinți. După cum ne-a relatat pr. Iustin Rotariu, secretarul ATOR – filiala Piatra Neamț, Corul „Vlăstarele Ortodoxiei” al asociației a intonat cântecele: „Mamă, știi tu oare?” și „Rugă pentru părinți”. „Mărțișoarele au fost confecționate de tineri și reprezintă respectul și prețuirea față de bătrâni, știind că fiecare dintre noi am fost copii și vom deveni bătrâni odată cu trecerea anilor. În fiecare zi resimțim o bucurie și o mulțumire pentru fiecare lucru frumos pe care îl vedem în jur. Prin astfel de activități avem posibilitatea de a trece peste dificultăți, fară să cădem în întunericul depresiei. De cele mai multe ori, bucuria reprezintă posibilitatea de a acționa pentru un scop nobil, simțământul de a fi util familiei sau comunității în care trăim. „Bucuria poate fi reală numai dacă oamenii își văd viața ca pe un serviciu închinat Domnului și dacă au un obiectiv precis în afara propriei persoane și în afara fericirii personale”, ne arată Lev Tolstoi. Dorim ca micul moment artistic și mărțișoarele dăruite în cadrul activității să aducă primăvara în sufletele bătrânilor. Noi am primit un dar neprețuit: privirea plină de lumină și bucurie a celor vârstnici. Este impresionant faptul că un gest atât de mic și de simplu poate aduce atâta lumină”, a spus pr. Iustin Rotariu, care a coordonat proiectul „Un mărțișor, o recunoștință”, alături de pr. Nicolae Nicău, președintele ATOR – Piatra Neamț.

Colectă în rândul credincioșilor

La intrarea în satul Focuri locuiește într-o casă cu trei încăperi familia Gagică. Cei doi soți au șase copii, unul dintre aceștia fiind „adoptat” de la niște rude care au plecat peste hotare. Ca mulți dintre locuitorii din această parte a județului, părinții celor șase copii nu au un loc de muncă. Veniturile lunare provin de la alocația copiilor și din ajutorul social, acestea nedepășind suma de 500 de lei. Părintele Petrică Lehaci, parohul parohiei „Sfântul Nectarie” din Iași a aflat de situația grea a acestei familii prin intermediul părintelui Paul Lehaci și a preotesei Oana Lehaci, care au locuit vreme de cinci ani la Focuri. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestei familii sărace și având în vedere numărul copiilor, s-a inițiat o acțiune de strângere de fonduri pentru a se cumpăra o vacă. „De câte ori vorbeam cu ei la telefon se plângeau că nu au ce oferi de mâncare copiilor. Atunci am venit cu propunerea să adunăm de la credincioși câte un bănuț pentru a le cumpăra o vacă. Așa a rânduit Dumnezeu și Sfântul Nectarie că după ce s-a lansat această idee oamenii au început să sară în ajutor. Pe lângă acest mare dar pe care și l-au dorit cu toții, această familie a mai primit un televizor, o mașină de spălat și fân. Avem câțiva sponsori care au promis că le vor oferi alimente în perioada următoare”, a explicat preoteasa Oana Lehaci. În dimineața zilei de vineri, 7 martie 2014, a venit momentul mult așteptat de cei opt membri ai familiei Gagică. Cu cei 2900 de lei, strânși de la credincioșii ale căror nume vor fi pomenite timp de 40 de zile la altarul Bisericii „Sfântul Nectarie” din Iași, a fost cumpărată o vacă de la o familie din localitatea Focuri. În această activitate a fost implicată preoteasa Oana Lehaci, studentul Daniel Palade, enoriaș al parohiei „Sfântul Nectarie” din Iași și Constantin Maftei din Focuri. „Mulțumim familiei părintelui Petrică Lehaci și tuturor credincioșilor parohiei „Sfântul Nectarie” care au contribuit. O să avem grijă de văcuță pentru că ne este foarte greu, iar banii sunt puțini. O să ne descurăm mai bine de acum înainte, pentru că eram nevoiți să ne creștem copiii cu lapte din comerț”, a spus Mihai Gagică. Dacă unii săteni au ales calea străinătății pentru a-și face un rost în viață, iată că există oameni care, deși se descurcă greu, duc mai departe crucea familiei. Mai mult de atât, au adoptat un nepot rămas al nimănui, după ce părinții acestuia au spus că „pot să-l dea la stat” și care are opt luni. Am rămas plăcut impresionat de veselia pruncilor care nu aveau decât câțiva metri pătrați în care să se joace, dar și de micul altar plin de icoane în fața căruia pâlpâia lumina de la candelă. Am plecat de la Focuri pe la orele după-amiezii, lăsând în pragul casei copiii cu zâmbetul pe buze. Părinții lor nu au contenit să mulțumească celor care le-au pășit pragul, dar și celor care s-au gândit să le ofere posibilitatea de a se întreține.

Comentarii Facebook


Știri recente