Un episcop african va fi prezent la hramul Mănăstirii Nicula

Cu prilejul hramului mănăstirii clujene Nicula, Mitropolitul Inochentie de Rwanda și Burundi va participa atât tradiționalul pelerinaj din ajunul sărbătorii cât și la Sfânta Liturghie în ziua praznicului „Adormirea Maicii Domnului”.

Programul festiv va debuta în 14 august 2019 de la ora 12:00 cu pelerinajul „La Nicula colo-n deal”. Pelerinii vor merge de la Biserica „Sfântul Nicolae” din parcul central al orașului Gherla până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.

Mitropoliții Andrei al Clujului și Innocentios al Rwandei și Burundului vor însoți grupul de credincioși pe tot parcursul pelerinajului dedicat Maicii Domnului.

Începând cu ora 18:00 va fi oficiată la altarul de vară al Mănăstirii clujene slujba Vecerniei Mari și a Litiei.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă la ora 22:00 din biserica mare a așezământului monahal în debutul slujbei Utreniei și a Prohodului Maicii Domnului.

La finalul slujbei de priveghere, va fi organizată o procesiune cu icoana ocrotitoarei Mănăstirii Nicula, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod.

În ziua praznicului, va fi oficiată Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Înaltpreasfințitul Innocentios Byakatonda.

Mânăstirea Nicula este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din țară.

Prima mărturie istorică legată de prezența unei biserici de lemn, stil maramureşan, cu hramul „Sfânta Treime”, datează din 1552.

În patrimoniul Mănăstirii se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care a lăcrimat  timp de 26 de zile, ca o prevestire a tristelor evenimente pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania, ce au avut loc jurul anului 1700.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente