Un devotat slujitor al Bisericii lui Hristos – Preotul Constantin Banu (1950-2018)

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Constantin Banu, joi, 4 ianuarie 2018, biserica Parohiei Scăieni, Protopopiatul Ploiești Nord:

Am aflat cu întristare vestea trecerii din această viaţă, în ziua de marți, 2 ianuarie 2018, a Părintelui Constantin Banu, preot pensionar, îmbisericit la Parohia Scăieni, Protoieria Ploiești Nord.

Părintele Constantin Banu s-a născut la data de 1 iunie 1950, în localitatea Matița din județul Prahova, primind o educație deosebită din partea părinților săi Eugen și Elena. Ascultând chemarea sfântă de slujire a lui Dumnezeu ca preot, după încheierea studiilor gimnaziale la școala generală din localitatea natală, s-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox din București. A continuat studiul teologiei în cadrul Institutului de Teologie Ortodoxă de grad Universitar din București, pe care l-a absolvit în anul 1974.

A fost căsătorit cu doamna Elena Banu, asistent medical, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu două fete: Antuza Olga și Ana Ecaterina. În 1974, tânărul teolog Constantin Banu a fost hirotonit diacon și mai apoi preot la biserica Popești din Protoieria Vălenii de Munte.

Aici s-a ostenit pentru consolidarea bisericii parohiale și repictarea întregului locaș de cult. Urmare activității sale deosebite, atât din punct de vedere administrativ, cât și pastoral-misionar, Părintele Constantin Banu a primit rangul de iconom stavrofor.

În cursul anului 1993, Părintele Constantin Banu a fost transferat în postul de preot paroh la Parohia Scăieni din Protoieria Vălenii de Munte. Aici a continuat lucrarea sa pastoral-misionară intensă, reușind totodată să consolideze biserica, să refacă turlele acesteia și să întreprindă lucrări de tencuire la interiorul și exteriorul lăcașului de cult.

Părintele Constantin Banu a slujit cu devotament și dragoste Biserica lui Hristos, dând dovadă de o lucrare pastorală şi edilitară apreciabilă.

Urmând cuvântului Sfântului Proroc David, care ne spune că „nu este întru moarte cel ce Te pomenește pe Tine” (Psalmi 6, 5), transmitem cuvânt de mângâiere și de întărire familiei şi tuturor celor care l-au  cunoscut pe Părintele Constantin Banu şi ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să așeze sufletul acestuia în ceata sfinților Săi slujitori, în lumina cea neînserată a Împărăţiei Cerurilor.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente