Un deceniu de la înființarea Parohiei Barcelona

Sute de români au participat, la acest sfârșit de săptămână, la manifestările dedicate împlinirii unui deceniu de la înființarea Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Barcelona, Spania, avându-l în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei. Acțiunile aniversare au fost deschise sâmbătă după-amiaza, 3 decembrie, cu momentul decernării unor diplome și medalii, ce au fost înmânate de Preasfințitul Timotei celor care au sprijinit activitatea parohiei în tot acest timp, după cum episcopiaspanieiportugaliei.es.

Acest moment important din viața Parohiei Barcelona a fost marcat apoi printr-un spectacol artistic, fiind invitat să susțină un concert cunoscutul interpret român Tudor Gheorghe. Românii s-au bucurat de o suită de cântece tradiționale românești specifice fiecărei regiuni din țară, dar și cântece populare asociate de strămoșii noștri cu anumite clipe din viață.

Dumincă, 4 decembrie, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a slujit Sfânta Liturghie arhierească, alături de preotul paroh Aurel Bundă, protopopul de Barcelona, și de părintele diacon Claudiu Nicoară, secretarul administrativ al eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Timotei le-a vorbit credincioșilor prezenți pe marginea Evangheliei din Duminica a 27-a după Rusalii, care a evocat minunea vindecării femeii gârbove. Ierarhul i-a îndemnat la pocăință, pentru a primi tămăduire sufletească și trupească.

În acest context, Preasfinția Sa a făcut un apel către credincioși pentru a contribui, după puterile lor, la ridicarea bisericii parohiale „Sfântul Gheorghe”, a cărei construcție a debutat în acest an: „Lucrurile durabile se fac în vreme de criză. Știți de ce? Deoarece se fac cu jertfă. Biserica este casa tuturor, este Casa Tatălui nostru, aici este ca și cum ne-am întoarce acasă, mai ales pentru noi, cei plecați departe de locurile natale.”, a argumentat Episcopul Timotei importanța construirii unui locaș de rugăciune.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei i-a împărtășit pe toți copilașii prezenți la slujbă, iar la final a miruit mulțimea de credincioși, dăruindu-i fiecăruia câte o iconiță cu Maica Domnului.

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Barcelona a fost întemeiată în anul 2001, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, fiindu-i încredințată părintelui paroh Aurel Bundă. Până în momentul de față, au fost găzduiți de Parohia San Ferran a Arhiepiscopiei Catolice Barcelona. În anul 2007, parohia Barcelona a reușit achiziționarea unui teren pe care să se construiască biserica românilor ortodocși. Șantierul a fost vizitat anul acesta, pe 10 octombrie, de Preasfințitul Părinte Episcop Timotei.

Costurile ridicării bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Barcelona sunt estimate la aproximativ 1.700.000 euro, sumă din care o mică parte a venit de la Guvernul României. Provincia Barcelona numără în prezent aproape 35 de mii de români.

Comentarii Facebook


Știri recente