Un cunoscut podcast pro-viață de peste Ocean prezintă dezvoltarea rapidă a Marșului pentru viață în România și Rep. Moldova

Alexandra Nadane, președinta România pentru viață, și Teodora Diana Paul, președinta Studenți pentru viață București, au fost invitate în ediția de miercuri a emisiunii The Van Maren Show, un podcast postat pe site-ul canadian pro-viață LifeSiteNews.com, cel mai mare website de acest fel din lume.

Invitatele au vorbit despre creșterea rapidă a Marșului pentru Viață România și Republica Moldova, despre provocările apărării copiilor nenăscuți într-o societate fostă comunistă și despre modul în care recrutează tineri pentru a ajuta la construirea unei culturi a vieții.

Comunismul a distrus implicarea în comunitate

Pentru început, invitatele au explicat dificultățile implicării și educării pro-viață într-o societate fostă comunistă.

„Orice activitate socială era interzisă. Facultatea de asistenți sociali și altele asemenea au fost interzise. Nicio confesiune religioasă nu avea voie să desfășoare activitate socială. Nu existau inițiative sociale, nu aveam ONG-uri, nu aveam inițiative private în societate pentru a ajuta persoanele aflate în diferite situații vulnerabile”, a declarat Alexandra Nadane.

O altă problemă pentru mișcarea pro-viață este că avortul a fost restricționat în ultima parte din istoria comunistă a României.

„Din această cauză, oamenii asociază interzicerea avortului cu comunismul și li se pare că a fost un drept care le-a fost luat femeilor ”, a explicat Teodora Diana Paul.

„Când oamenii încearcă să spună că avortul este rău, sunt practic acuzați că sunt comuniști și că au o mentalitate comunistă.”

Câștigarea inimilor, mai eficientă ca politizarea

„România și Moldova se luptă cu efectele comunismului, dar lumea se luptă cu efectele individualismului. Trebuie să ieșim din noi înșine, să mergem spre ceilalți oameni. Este foarte greu, dar este singura cale prin care putem face o schimbare”, a arătat Alexandra Nadane.

„Politizarea avortului este o mare capcană. Poți câștiga lupta cu ceilalți oameni, dar nu-i poți convinge.  Nu îi poți convinge să-și schimbe inima, să-și schimbe mentalitatea, să facă ceva pentru a ajuta femeile în criză de sarcină, să deschidă centre, să facă diferite politici publice pentru a sprijini femeile.”

„Pentru că nu putem vorbi despre avort fără să vorbim despre criza de sarcină. Nu putem vorbi despre asta fără să vorbim despre trauma avortului. Nu putem vorbi despre asta fără să vorbim despre experiența femeilor care au făcut avort”, a adăugat Alexandra Nadane.

„Problema avortului nu este doar o problemă de dezbatere sau o problemă teoretică. Este o problemă foarte concretă. Majoritatea femeilor au făcut avort pentru că nu au avut sprijinul tatălui copilului, pentru că familia nu le ajută. Este o problemă complicată.”

„Iar scopul celor pro-viață este de a le ajuta să vadă lumina vieții, să aibă speranță și o atitudine pozitivă, pentru a păstra copilul. Și orice inițiativă este importantă.”

„De exemplu, în SUA, aveți multe inițiative pentru a sprijini adopția”, a spus Nadane. „Noi încercăm să construim o viziune similară în România în ceea ce privește susținerea femeilor aflate în criză de sarcină. Acum avem centre mici în diferite orașe, dar avem nevoie de centre care să ajute femeile în criză de sarcină în fiecare oraș din România.”

Secretul creșterii: multe acțiuni locale mici

Având în vedere contextul social și mentalitatea localnicilor, gazda emisiunii, bloggerul canadian pro-viață Jonathon Van Maren, a dorit să afle secretul creșterii Marșului pentru viață în România și Republica Moldova.

„Pentru noi, în România și în Republica Moldova, este foarte important să organizăm Marșul pentru viață și activitățile pro-viață în multe comunități. Pentru că este foarte important ca în comunitățile locale să se vorbească despre atitudinea pro-viață, despre avorturi, despre efectele avorturilor și despre cum pot ajuta comunitățile femeile în criză de sarcină”, a explicat Alexandra Nadane.

„Încurajăm oamenii și comunitățile să construiască inițiative pentru a ajuta femeile și copilul și încurajăm oamenii pro-viață din diferite țări din întreaga lume să organizeze Marșul pentru viață și să organizeze activități pro-viață în comunitățile mici și în comunitățile mari, pentru că noi vedem aici cum s-a schimbat mentalitatea oamenilor în ultimii șase ani”.

A fi pro-viață 24 de ore din 24, 7 zile din 7

Teodora Diana Paul a povestit cum implică tinerii în activitățile pro-viață: prin participarea la mici evenimente comunitare, cum ar fi oferirea de flori femeilor, proiecții de filme pro-viață, pictură de pancarte și altele.

„Atunci când încep să înțeleagă că aceste mici activități pot salva poate o viață – cel puțin nu direct, dar indirect pot salva o viață. Cred că acest lucru îi va încuraja să continue”, a spus ea.

„Nu trebuie să fii doar pro-viață, trebuie să fii pro-viață 24 de ore din 24, 7 zile din 7”, a explicat lidera organizației studențești pro-viață cu sediul în Capitala României.

„Poți fi pro-viață în orice profesie sau orice interes ai avea, pentru că a fi pro-viață este mai mult decât ceva ce faci, este un lucru în care crezi și poți aplica acel lucru în orice domeniu lucrezi.”


Marșul pentru viață România și Republica Moldova este punctul culminant al Lunii pentru Viață (luna martie a fiecărui an), o serie de manifestări care promovează viața, frumusețea copilăriei și sprijinul pentru mame și copiii lor născuți și nenăscuți.

Organizatorii locali din România și Republica Moldova sunt independenți unii de alții. Fiecare își asumă responsabilitatea atât pentru activitățile organizate în Luna pentru viață, cât și pentru mesajul transmis în cadrul acestora.

Marșul se organizează anual în 25 martie, data când se sărbătorește Buna Vestire (zămislirea Pruncului Iisus în pântecele Fecioarei Maria), sau în sâmbăta cea mai apropiată de această zi. Numărul de localități de pe ambele maluri ale Prutului în care se organizează marșuri pentru viață a crescut de la 23 în 2013 la peste 600 înainte de pandemie.

Politicile publice propuse de mișcarea Marșul pentru viață România și Republica Moldova pot fi consultate aici.

Vezi și:

Foto credit: The Van Maren Show (captură ecran)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente