Un chip de lumină – starețul Ioan de la Hurezi

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești au deschis, sâmbăta aceasta seria manifestărilor dedicate Anului Brâncoveanu. Evenimentul a fost dedicat starețului Mănăstirii Hurezi între anii 1692 – 1726, Arhimandritul Ioan, cel care, la porunca voievodului Constantin Brâncoveanu, zidește așezământul de la Hurezi. Cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost transmis de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează TRINITAS TV. Preasfinția Sa a evocat și personalitatea Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu.

„În data de 31 octombrie 2012 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dedicat anul 2014 ca An Omagial Euharistic și An Comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, recunoscând prin aceasta rolul pe care Constantin Brâncoveanu îl are în cultura și spiritualitatea poporului român creștin-ortodox. Răspunzând inițiativei Patriarhiei Române, Guvernul României a declarat de asemenea anul 2014 Anul Brâncoveanu, fiind adoptat în acest sens un program național ce cuprinde acțiuni și manifestări ce se vor desfășura sub patronajul Primului Ministru al României”, a spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul.

Despre importanța așezământului de la Hurezi a vorbit în cadrul evenimentului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

„Venim de la Arhiepiscopia Râmnicului ca unii care ne bucurăm de organizarea acestui eveniment în cinstea unui egumen care a jucat un rol important în istoria Eparhiei Râmnicului, dar și a Bisericii Ortodoxe Române”, a declarat Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La vremea sa, starețul Ioan de la Hurezi a fost considerat cel mai iscusit ctitor și ispravnic de biserici și mănăstiri din Țara Românească.

Participanții au putut urmări filmul „Un chip de lumină – Arhimandritul Ioan, stareț al mănăstirii Hurezi între anii 1692 – 1726”, în regia Iulianei Mateescu.

La eveniment au participat stareți și starețe de la mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor și din Arhiepiscopia Râmnicului, dar și istorici și oameni de cultură. Corala „Te Deum Laudamus” a susținut un concert.

Comentarii Facebook


Știri recente