Un centru de pelerinaje pentru diaspora

Consiliul Eparhial al Episcopiei Spaniei și Portugaliei s-a întrunit în ședință de lucru luni, 26 septembrie, sub președinția Preasfințitului Timotei, Episcopul ortodox român al eparhiei mai sus-menționate. În cadrul acesteia s-a decis înființarea Centrului de pelerinaje ‘Ecclesia’, prin care românii ortodocși din cuprinsul eparhiei să poată vizita locuri de mare interes spiritual, după cum informează „Ziarul Lumina”.

‘Scopul înființării acestui centru de pelerinaje este acela de a le face cunoscute românilor ortodocși din cele două țări ale episcopiei Țara Sfântă, mănăstirile din Grecia și din Sfântul Munte, iar spaniolilor dornici să le facem cunoscută tradiția și spiritualitatea noastră ortodoxă, organizând pelerinaje la mănăstirile ortodoxe din România’, a argumentat Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei.

Între obiectivele care pot fi atinse în diaspora se numără Catedrala din Santiago de Compostela, unde se găsesc moaștele Sfântului Apostol Iacob, Catedrala din Toledo sau Monasterio del Piedra.

Pelerinaje pentru românii ortodocși din Spania au mai fost organizate până acum de Parohia ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ din Coslada, credincioșii de aici vizitând Ierusalimul, Grecia, Egiptul, iar în perioada următoare Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Zaragoza va organiza un pelerinaj în Grecia. De asemenea, Parohia ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Valencia își va duce enoriașii să viziteze Ierusalimul.

Cărți și obiecte bisericești pentru românii din eparhie

Tot în cadrul Episcopiei Spaniei și Portugaliei va funcționa o societate pentru comercializarea de cărți și obiecte bisericești. Decizia a fost luată în cadrul aceleiași ședințe de Consiliu Eparhial, pentru a veni în sprijinul românilor ortodocși aflați între granițele celor două țări.

Aducerea cărților și obiectelor bisericești în eparhie se va face prin colaborarea cu diferite edituri, precum editurile Patriarhiei Române: Trinitas, Basilica și Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit Preasfințitului Timotei, prin aducerea de carte bisericească se urmărește educarea credincioșilor din eparhie prin lectura duhovnicească.

La solicitarea comunităților de ucraineni, cetățeni români rezidenți în Spania, s-a discutat posibilitatea înființării unor parohii cu limba de slujire ucraineană și urmând calendarul iulian. Pentru susținerea acestui demers s-au strâns 630 de semnături de la români din Reuss, Catalonia și Madrid. Cererea a fost dezbătută și aprobată prin vot de către membrii Consiliului Eparhial, cu specificarea ca în respectivele parohii să se slujească doar pentru credincioșii ucraineni.

Pentru început vor fi înființate două parohii, la Madrid respectiv Reuss, iar în continuare se vor identifica și alte comunități de români de etnie ucraineană din Spania și Portugalia, în încercarea de a înființa noi parohii pentru nevoile spirituale ale acestora.

Comentarii Facebook


Știri recente