Un an de realizări importante la Catedrala Mântuirii Neamului

Săptămânalul Lumina de Duminică în ediția sa din 29 decembrie 2013 ne propune un amplu material referitor la Catedrala Mântuirii Neamului pe care îl prezentăm în continuare:

Anul 2013 a însemnat pentru Catedrala Mântuirii Neamului împlinirea unor etape importante din edificarea viitorului lăcaș de rugăciune, simbol al unității în credința apostolică ortodoxă a poporului român. În primăvară, a fost terminată la roșu infrastructura lăcașului alcătuită din radierul casetat și subsolurile 3, 2 și 1. De asemenea, în toamnă, s-au început lucrările de construcție la suprastructura viitoarei Catedrale patriarhale.

La sfârșitul lunii aprilie 2013, șantierul Catedralei Mântuirii Neamului se vedea ca un uriaș furnicar. Numeroase utilaje și echipele de muncitori lucrau la finalizarea plăcii de beton de la cota 0, ce a încheiat subsolul 1 al edificiului, precum și întreaga infrastructură a catedralei. Structura de rezistență cuprinde următoarele elemente: radierul casetat, subsolurile 3, 2 și 1, care au fost concepute și construite pentru a prelua sarcinile lăcașului și pentru a rezista la seisme care depășesc 8 grade pe scara Richter. Structura de rezistență cu cele patru elemente pleacă de la cota minus 22 metri și ajunge la cota minus 0,10 metri. La nivelul subsolurilor 2 și 1 se află sala polivalentă, cu o suprafață de 1.684 de metri pătrați, care are la rândul ei mai multe componente specifice complexe: bolți, arcade, coloane, holuri de acces. În jurul sălii sunt două plăci intermediare care fac legătura cu celelalte încăperi de la subsolurile 2 și 1. Odată cu turnarea plăcii de la cota 0 s-a finalizat și planșeul casetat al sălii polivalente. Construirea elementelor structurii de rezistență s-a făcut după un sistem unic de lucru, în care succesiunea lucrărilor a fost: montarea armăturii rigide și flexibile și sudarea acestor componente, construirea cofrajului și apoi turnarea betonului.

Moment de rugăciune și binecuvântare patriarhală în ajunul Floriilor

Anul acesta, Pelerinajul de Florii, care s-a desfășurat pe 27 aprilie, a început de la Catedrala Mântuirii Neamului. În mod simbolic, credincioșii bucureșteni au adus flori și lumănâri, precum și buchetul nevăzut al nevoințelor adunate în Postul Paștelui pentru a le aduce lui Dumnezeu prin rugăciunea săvârșită la temelia „noului Ierusalim” al poporului român, Catedrala Mântuirii Neamului. Aici, Vecernia unită cu Litia a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, îmbrăcați în veșminte de sărbătoare. La finalul slujbei, Preafericirea Sa a rostit rugăciunea pentru binecuvântarea stâlpărilor și a citit o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru lucrările ce s-au săvârșit până la acel moment la infrastructura Catedralei Mântuirii Neamului. Patriarhul Bisericii noastre a arătat că anul acesta pelerinajul a pornit de la viitoarea Catedrală patriarhală în semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru lucrările săvârșite cu multă trudă și perseverență. „Paraclisul Învierii Domnului și Catedrala Înălțării Domnului arată că Biserica umilită în timpul comunismului prin lăcașurile de cult demolate sau translate poartă în ea taina Învierii. Catedrala nouă va fi ca o lumânare de Înviere și ca o ieșire din umilirea Bisericii care a fost răstignită în multe feluri în timpul comunismului ateu. Pe lângă necesitatea liturgică, această lucrare este una cu valoare de simbol pentru înălțarea noastră întru demnitate spre slava lui Dumnezeu. Ne rugăm Preasfintei Treimi, Mântuitorului Iisus Hristos Cel răstignit, înviat și înălțat la cer, care este Ocrotitorul cel dintâi al viitoarei catedrale, și Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, cel de-al doilea ocrotitor al noii Catedrale patriarhale, să ne ajute să continuăm lucrarea spre slava lui Dumnezeu și spre ocrotirea poporului român”, spunea Patriarhul României în ajunul Floriilor.

Lucrări la suprastructura catedralei

În toamna aceasta, edificiul a început să prindă la suprafață contur pe măsură ce lucrările avansau. Lucrările la suprastructura Catedralei Mântuirii Neamului au început prin montarea armăturii rigide care va fi înglobată în elementele structurale din beton ce vor susține importantul edificiu. La această etapă se folosesc două tipuri de armătură. „Se montează armătura la elementele principale ale edificiului, după cum urmează: armătură rigidă, sub forma unor panouri din tablă groasă care se sudează între ele, și armătura flexibilă, sub forma unor bare striate din oțel. Aceasta este montată și sudată în jurul armăturii rigide. Concomitent cu aceste lucrări, deosebit de importante și care solicită un volum mare de muncă, se toarnă și betonul la diferite elemente unde armătura rigidă și flexibilă a fost montată”, ne-a spus ing. Dan Dumitrescu, diriginte de șantier. Lucrările la viitorul lăcaș de rugăciune care se înalță de la cota 0 au fost divizate de firma constructoare pe 11 loturi pentru a se concentra puterea de muncă mai eficient și monitoriza mai ușor etapele de construcție. Inginerul ne-a spus că această metodă de lucru este foarte bună și pentru echipa care verifică calitatea lucrărilor realizate de firma constructoare. Sunt vizibile acum pe șantier casele scărilor care fac legătura cu subsolurile 1, 2, 3 ale lăcașului, finalizate la roșu. Se construiesc la cota 0 stâlpi de susținere, diafragme, pereți perimetrali și casele de scară cu diafragmele lor, unde lucrările sunt avansate. De asemenea, pe lângă numărul impresionant de muncitori și ingineri care lucrează pe șantier acum, se remarcă și o concentrare semnificativă de utilaje noi care sunt necesare în această etapă și sprijină activitatea celor patru macarale-turn care au fost folosite din momentul construirii radierului casetat al catedralei. „Pe șantier se află în jur de 130 de muncitori și 20 de ingineri supraveghetori. Avem acum o concentrare de utilaje de diverse dimensiuni, în special pentru transportul și montarea armăturii rigide. În acest moment, în șantier sunt 3 macarale de mare tonaj necesare pentru montarea elementelor de armătură rigidă, 1 manitou pentru descărcarea materialelor. Panourile de armătură rigidă de dimensiuni și greutăți mari nu pot fi manevrate cu macaralele noastre turn, și în această privință se folosesc macarale de mare tonaj”, ne-a spus ing. Dan Dumitrescu. Muncitorii sunt supravegheați de inginerii constructorului, iar echipa de coordonare din partea Patriarhiei Române verifică zi de zi calitatea lucrărilor și cantitățile reale executate de constructor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…