Un an de la vizita Papei Francisc în România. 9 lucruri pe care trebuie să le știi

Se împlinește un an de la întâlnirea istorică dintre Patriarhul Daniel și Papa Francisc, al doilea Conducător al Bisericii Romano-Catolice care vizitează România.

Pe parcursul vizitei și imediat după aceasta, Papa Francisc și-a exprimat profunda apreciere pentru România și românii din diaspora italiană, pentru Catedrala Națională și, nu în ultimul rând, pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La un an distanță, este un prilej bun pentru a rememora cele mai importante lucruri legate de această vizită.

Știați că…?


 1. Papa Francisc a venit ca pelerin

El a fost invitat de Președintele Klaus Iohannis și de Premierul Viorica Dăncilă și a afirmat într-o postare pe Twitter că vine în România ca pelerin.

În această calitate a vizitat Catedrala Națională, prilej cu care Părintele Patriarh Daniel a spus:

„Astăzi, noi vă primim ca pelerin în această Catedrală nouă, în care deasupra Altarului (Sanctuarului) se află marea icoană în mozaic a Maicii Domnului, numită în limba greacă Platytera, iar în limba latină Regina coeli”.

 1. Papa Francisc a omagiat contribuția pe care diaspora românească o aduce societății italiene

În Italia se găsește cea mai numeroasă diaspora românească. În discursul rostit în timpul vizitei la Palatul Cotroceni, Papa Francisc le-a adus acestora mulțumiri pentru munca lor și valorile culturale și spirituale prin care contribuie la societatea care i-a primit. Papa Francisc a spus:

„Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii și fiice ai României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie”.

 1. Papa Francisc a fost întâmpinat la Palatul Patriarhal în aceeași sală ca și Papa Ioan Paul al II-lea

Patriarhul Daniel și-a primit oaspetele în aceeași sală în care Patriarhul Teoctist l-a primit pe predecesorul acestuia. Sala poartă numele de Conventus („Întâlnire” în limba latină).

 1. Patriarhul Daniel a vorbit despre trei vulnerabilități ale societății globale care necesită răspuns și acțiune din partea creștinilor: secularizarea, familia și sărăcia.

În discursul de întâmpinare de la Palatul Patriarhal, Părintele Patriarh Daniel a afirmat:

 • „Predecesorii noștri ne cheamă astăzi și pe noi să apărăm și să promovăm credința în Hristos și valorile creștine, într-o Europă foarte secularizată, pentru a transmite tinerei generații credința în iubirea milostivă a lui Hristos pentru lume și credința în viața eternă a persoanei umane.”
 • „Totodată, ei ne cheamă să mărturisim, să apărăm și să promovăm familia creștină tradițională formată din bărbat, femeie și copii, într-o Europă cu un evident declin demografic, un continent care îmbătrânește rapid.”
 • „Predicarea Evangheliei lui Hristos înseamnă astăzi să unim Liturghia cu filantropia, rugăciunea cu acțiunea socială în ajutorarea oamenilor săraci, bolnavi și marginalizați.”
 1. Cei doi lideri religioși au evocat prigoana comunistă anti-creștină

La întâlnirea de la Palatul Patriarhal, Papa Francisc a spus:

„Aici – ca și în multe alte locuri din timpurile noastre – ați simțit Paștele morții și al învierii: atâția fii și atâtea fiice ai acestei țări, din diferite Biserici și comunități creștine, au îndurat vinerea persecuției, au trecut prin sâmbăta tăcerii, au trăit duminica renașterii. Atâția martiri și mărturisitori ai credinței!”

Ulterior, în discursul său de la Catedrala Națională, Părintele Patriarh Daniel a vorbit și el despre aceasta:

„Noua Catedrală Națională este un edificiu simbolic al Învierii bisericilor demolate, dar și un simbol al libertății religioase a poporului român, după aproape 50 de ani de regim comunist.”

 1. Papa Francisc și Patriarhul Daniel au subliniat relațiile bune dintre comunitățile catolice și cele ortodoxe românești din Italia

La întâlnirea cu membrii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Papa Francisc a afirmat:

„Ne sunt un bun exemplu atâtea comunități ortodoxe românești care colaborează foarte bine cu multe dieceze catolice din Europa Occidentală unde sunt prezente. În multe cazuri s-a dezvoltat un raport de încredere și prietenie reciprocă, întreținută de gesturi concrete de ospitalitate, susținere și solidaritate.”

În discursul său de la Catedrala Națională, Preafericitul Părinte Daniel a confirmat:

„Vă mulțumim pentru sprijinul pe care îl acordați constant credincioșilor ortodocși români din Italia și din alte țări, unde Biserica Romano-catolică a pus la dispoziția comunităților ortodoxe românești 426 lăcașuri de cult, 306 în Italia și 120 în alte țări din Europa Occidentală.”

 1. Patriarhul Daniel a dezvăluit că Papa Ioan Paul al II-lea a oferit 200.000 USD pentru viitoarea Catedrală a Neamului

La ceremonia de la Catedrala Națională, Părintele Patriarh Daniel a spus:

„Acest ajutor financiar a fost integrat simbolic de Patriarhia Română, ca parte din costul total de 500.000 euro, în vederea achiziționării clopotelor Catedralei Naționale, de la firma catolică Grassmayr din Innsbruck, Austria, deoarece, în tradițiile ortodoxă și catolică, clopotele au o valoare simbolică foarte profundă: ele reprezintă glasul lui Dumnezeu, care cheamă oamenii la rugăciune și la cooperare fraternă.”

 1. Intonarea rugăciunii Tatăl nostru, propusă de partea catolică, a fost acceptată în semn de recunoștință pentru sprijinul oferit Catedralei Naționale și ortodocșilor români din Italia

Patriarhul Daniel a precizat:

„Din acest motiv, am acceptat propunerea părții catolice să oferim Sanctității Voastre și creștinilor catolici prezenți aici în această Catedrală posibilitatea să rostească rugăciunea Tatăl nostru în limba latină și să intoneze câteva cântări pascale catolice.”

 1. La întoarcere, Papa Francisc a vorbit în termeni elogioși despre Patriarhul Daniel: „Aveți un mare patriarh”

Pe drumul de întoarcere la Roma, Papa Francisc le-a declarat jurnaliștilor:

„Aveți un mare patriarh, un om cu o inimă mare, un mare învățat. El cunoaște mistica părinților deșertului, mistica spirituală. A studiat în Germania și este, de asemenea, un om al rugăciunii. E ușor să te apropii de Daniel! Am vorbit ca frații”.


Vizita Papei Francisc în România a avut loc la invitația Președintelui Klaus Iohannis și a Premierului Viorica Dăncilă. Pelerinajul lui s-a desfășurat între 31 mai și 2 iunie și a cuprins patru destinații: București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente