Un an de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Epifanie

S-a împlinit 1 an de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire ierarh Epifanie. Cu acest prilej, sâmbătă, 11 ianuarie 2014, în Catedrala „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi”, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis Dragoș Olteanu.

Au participat părinți consilieri, protoierei, stareții și starețele mănăstirilor din Eparhie, profesori și elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, precum și credincioși buzoieni.

La final, s-a săvârșit slujba parastasului pentru fostul arhipăstor al Eparhiei de la Curbura Carpaților, mutat la Domnul în ziua de 7 ianuarie 2013.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi seminariști.

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a evidențiat, în cuvântul său, importanța momentului: „În acest interval de timp, ne-am străduit cu toții – colaboratori de la Centrul Eparhial, părinți protoierei, preacuvioși părinți și preacuvioase maici, precum și ceilalți preoți – să împlinim ceea ce Biserica noastră a rânduit atunci când cineva drag nouă pleacă din mijlocul nostru și se îndreaptă spre ceruri. Au avut loc slujbele de pomenire la soroacele rânduite de Biserică, la 40 de zile, la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni și, iată, acum, împlinindu-se 1 an, am săvârșit Sfânta Liturghie arhierească dedicată Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Epifanie Norocel, apoi slujba parastasului, prin care arătăm că suntem alături cu mintea, cu sufletul și cu rugăciunea noastră de cel ce, în chip fizic, nu mai este printre noi, dar care, duhovnicește, așa cum ne învață Sfânta Biserică, este alături de noi”.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Epifanie s-a născut în data de 14 decembrie 1932, în comuna suceveană Mălini. Între anii 1957 și 1959 a urmat cursurile Institutului Teologic Ortodox Universitar din București. Studiile universitare le-a continuat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sofia, Bulgaria, unde, în anul 1961 a obținut licența în teologie. De asemenea, a urmat studii doctorale la București și Moscova. Între anii 1965-1971 a fost profesor și director la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, iar în perioada 1971-1975 a fost starețul Mănăstirii Neamț. La 9 noiembrie 1975 a fost hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos. În duminica zilei de 4 iulie 1982 a fost întronizat Episcop al Buzăului, iar la 8 noiembrie 2009 a primit rangul de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.

Comentarii Facebook


Știri recente