Un an de la trecerea în veşnicie a Părintelui Ghedeon de la Colciu, fost „reeducat” la Piteşti

S-a împlinit un an de la trecerea în veşnicie a Părintelui Ghedeon de la Colciu. El a fost înmormântat la Chilia „Sfântul Gheorghe” din Colciu – Athos.

Părintele Ghedeon a fost în tinereţe „reeducat” la Piteşti chiar de Eugen Ţurcanu pentru presupusa sa apartenenţă la mişcarea legionară.

Părintele Ghedeon s-a născut în 1925 la Gădinți, în Moldova, într-o familie evlavioasă. El a mers în Sfântul Munte mai întâi la mănăstirea rusească a Sfântului Pantelimon.

După oarecare timp, l-a sfătuit părintele Gavriil de la Russikon, că mai bine este pentru el a merge la chilia părintelui Spiridon, deasupra Xiropotamului care l-a trimis la părintele Ioan de la Colciu.

A reuşit, după închisoare, să facă doi ani de Teologie la Bucureşti, până s-a aflat că este considerat „duşman al statului”.

Peste ani de zile, soţia lui va reuşi să ajungă în Israel şi mai apoi în Grecia, unde, după grele peripeţii, a izbutit să ceară azil politic la Ambasada americană.

Doi ani mai târziu, mulţumită lui Ronald Reagan – care l-a inclus pe o listă cu şaptesprezece nume (altfel România nu primea clauza naţiunii celei mai favorizate!) – reuşea să ajungă, împreună cu fiul său, în America. Se întâmpla asta în 1982.

După alţi opt ani petrecuţi dincolo de ocean, va pleca, cu gând să vadă Ierusalimul, Sinaiul, Egiptul, Londra, Parisul şi…Grădina Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos, unde a rămas pentru toată viaţa.

Foto credit: sfantulmunteathos.wordpress.com

Comentarii Facebook


Știri recente