Un an de la plecarea la Domnul a IPS Pimen, „Părinte al Bucovinei şi prieten al Sfinţilor Putneni”

Joi s-a împlinit un an de la mutarea la Domnul a Părintelui Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților. Patriarhul României l-a numit „Părinte al Bucovinei şi prieten al Sfinţilor Putneni”, subliniind că proclamarea canonizării Sf. Ier. Iacob Putneanul şi a Sf. Cuv. Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei a fost „o încununare a lucrării sale de părinte spiritual al Bucovinei”.

În data de 20 mai 2020, pleca la Domnul Părintele Arhiepiscop Pimen, unul dintre cei mai îndrăgiți ierarhi români, care a spus cândva: „Pentru asta am devenit preot. Să învăţ a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El”.

Ierarhul a fost pomenit joi, când s-a împlinit un an de la mutarea la cele veșnice, la Centrul Eparhial Suceava și la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a lansat un album omagial dedicat fostului păstor.

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen s-a născut în 25 august 1929 la Greabănu, în județul Buzău, primind numele de Vasile.

A fost hirotonit ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universita­tea din Köln. Bun slujitor şi gospodar, a fost numit iconom şi apoi stareţ al mănăstirii Putna (1957-1961).

De la 1 februarie 1978 a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim. Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropo­litului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul de Sucevea­nul şi hirotonit în 24 iunie 1982.

În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi întronizat la Suceava în data de 3 martie 1991.

La împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani, ierarhul a primit privilegiul ca o stradă din Suceava să îi poarte numele.

Vezi și:

Credit foto: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente